Presidentti Sauli Niinistö: Suomessa käydään nyt avointa keskustelua turvallisuudesta

7.11.2016 klo 11:02 Politiikka Samuli Rissanen

– Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta on valmis puolustamaan maataan. Tämä on korkeaa kansainvälistä tasoa ja itsessään vahva viesti ympäröivälle maailmalle, Tasavallan presidentti Sauli Niinistön sanoi maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Suomessa käydään nyt avointa keskustelua turvallisuudesta, presidentti Sauli Niinistö sanoo maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa.

Niinistön mukana kiivainta keskustelua käyvät pienehköt ääripäät, joilla on täysin vastakkaiset lähtökohdat.

Suomen tulee kehittää sotilaallista valmiutta ja yhteistoimintakykyä ei vain pidäkkeeksi ja kynnykseksi maahantulijalle, vaan myös ollakseen kiinnostava kumppani mikäli pahin toteutuisi

– On niitä, joiden mielestä Suomen pitää liittyä Natoon ”nyt jos koskaan”, ja sitten niitä, joiden mielestä Natoon ”ei pidä liittyä nyt eikä koskaan”.

Niinistö ottaa esimerkiksi kiivaasta keskustelusta myös sen, saako Venäjästä sanoa vapaasti. Hän muistuttaa, että valtiojohto on selkein sanoin ja nopeasti tuominnut Venäjän toimet niin Krimillä, Ukrainassa kuin Syyriassakin.

Vastapuolelta on Niistön mukaan jopa kritisoitu, että Venäjän moittiminen on mennyt liian pitkälle.

Niinistö kertoo myös, että Suomen läntinen sotilasyhteistyö on paljon laajempaa kuin aiemmin ja sitä tullaan jatkamaan.

– Suomi harjoittaa tätä sotilaallista yhteistyötä vain omista lähtökohdistaan ja tarpeistaan käsin. Suomen tulee kehittää sotilaallista valmiutta ja yhteistoimintakykyä ei vain pidäkkeeksi ja kynnykseksi maahantulijalle, vaan myös ollakseen kiinnostava kumppani mikäli pahin toteutuisi. Tämä palvelee myös Suomen oman puolustuksen kehittämistä.

Niinistö mukaan Suomen ei tule lietsoa vastakkainasettelua, vaan vähentää sitä.

– Sitä kutsutaan dialogiksi, diplomatiaksi. Tämä on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkä linja. Se on myös minun linjani.

Niinistö muistuttaa, että kahdeksan kymmenestä suomalaisesta on valmis puolustamaan maataan.

– Tämä on korkeaa kansainvälistä tasoa ja itsessään vahva viesti ympäröivälle maailmalle.

Niinistön mielestä merkityksetöntä ei ole sekään, että asevelvollisuuden aikana opittujen taitojen ja asenteiden myötä suuri osa kansalaisistamme osaa toimia poikkeusoloissa.

– Tämä on vahva peruskivi turvallisuudellemme, hän sanoo.

 

 

 

 

 

 

 

Ylös