Markkinoilla odotetaan Donald Trumpin talouslinjauksia

10.11.2016 klo 11:26 Politiikka KD Lehti

Kansainväliset sijoittajat odottavat nyt Yhdysvaltain presidentiksi valitulta Donald Trumpilta linjauksia talous- ja kauppapolitiikan suunnasta.

– Konkreettisia toimenpiteitä voidaan odottaa vasta virkaanastujaisten jälkeen, mutta jo lähiaikojen puheet näyttävät, mitä kampanjaretoriikasta on jäänyt jäljelle, Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula arvioi blogissaan.

Vaikka Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimi on nyt tiedossa, epävarmuuden määrä ei markkinoiden näkökulmasta kuitenkaan ole vähentynyt. Tulevan presidentin talouspolitiikasta ja markkinoihin vaikuttavista linjauksista ei vielä tiedetä paljoakaan.

Trumpin kampanja-aikaisten protektionististen puheiden toteutuminen tietäisi huonoa maailmankaupalle ja vientivetoisille talouksille, Suomi mukaan lukien. Mursulan mukaan vaikutuksia on erityisesti kehittyville markkinoille.

– Markkinoiden on opittava elämään niin Trumpin kuin Brexitin kanssa

Toisaalta Yhdysvaltain talouskasvun vauhdittuminen ja sääntelyn purkaminen saattaisivat toteutuessaan siivittää osakemarkkinoita.

– Mutta mikä lopulta oli pelkkää kampanjaretoriikkaa, ja millaisia päätöksiä Trump ja hänen hallintonsa todella ryhtyvät panemaan toimeen, jää vielä nähtäväksi. Arvaamattomuus taitaa olla yleisin sana, jolla tulevaa presidenttiä on kuvattu, Mursula kirjoittaa.

Mursula analysoi blogissaan Yhdysvaltain presidentinvaalien aiheuttamia markkinareaktioita sekä pohtii mahdollisia pitkän aikavälin vaikutuksia.

– Markkinoilla on kyllä myös itsetutkiskelun paikka, sillä jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä mentiin odotusarvon kanssa isosti vipuun. Ensimmäinen kerta oli luonnollisesti brittien Brexit-äänestys, Mursula toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että demokratiassa vaalien tai kansanäänestyksen tulos ei ole väärä.

– Markkinoiden on opittava elämään niin Trumpin kuin Brexitin kanssa. Molemmissa tapauksissa kansa äänesti muutoksen puolesta. Se, mitä nämä muutokset lopulta tarkoittavat, selviää vasta pidemmän ajan, kenties vuosien kuluttua.

Ylös