Uudenmaan KD täytti 50 vuotta

12.11.2016 klo 15:18 Politiikka Merja Eräpolku

KD:n Uudenmaan piirin 50-vuotisjuhlassa muisteltiin ”mistä on politiikan ilonhetket tehty”.

– Ilon aihe on jokainen hetki, jolloin meillä on edustaja päätöksenteon pöydissä. Jokainen kansanedustaja ja valtuutettu on ilon aihe. Tänään iloitsemme siitä, että Antero Laukkanen on edustajamme kansakunnan suuressa salissa ja valiokunnissa ja että meillä on valtuutettuja monissa Uudenmaan kunnissa, monissa useampikin, totesi piirin pitkäaikainen vastuunkantaja valtiotieteiden tohtori Jouko Jääskeläinen.

Hän piti KD:n Uudenmaan piirin 50-vuotisjuhlassa Kauniaisten Raamattuopistolla kattavan historiikin piirin taipaleesta.

Vuoden 1968 kunnallisvaaleissa SKL sai valtakunnallisesti kolme paikkaa ja yksi niistä oli nuorisonohjaaja Martin Ruponen Nurmijärveltä. Hän oli myös puolueen ehdokas eduskuntavaaleissa 1970 vaaliliitossa Keskustapuolueen kanssa ja tulos oli 0,7 prosenttia.

– Läpimurtoa ei saatu vielä vuonna 1972, jolloin SKL tavoitti vaaliliitoilla neljä paikkaa eri puolilla maata. Tuloksemme oli kuitenkin merkittävä, 2,3 prosenttia ja kärjessä oli teologian tohtori Per Wallendorff, joka myöhemmin oli myös espoolainen kuntavaltuutettu. Impi Muroma sijoittui listalla neljänneksi.

Alkuaikojen rahattoman ja vähävoimaisen puolueen suurin menestystekijä voidaan kiteyttää kolmeen sanaan: into, into ja into

– Kaiken kaikkiaan noiden alkuaikojen rahattoman ja vähävoimaisen puolueen suurin menestystekijä voidaan kiteyttää kolmeen sanaan: into, into ja into, Jääskeläinen kuvaili.

Hän muistutti, että tuolloin puolueessa korostettiin voimakkaasti sitä, ettei hengellistä työtä ja yhteiskunnallista työtä pidä sekoittaa keskenään.

– Kahden regimentin opin mukaan yhteiskunnassa hoidetaan sille kuuluvia asioita ja seurakunnissa niille kuuluvia asioita. Sananjulistus ja sielunhoito kuuluvat siis vahvasti seurakunnissa tehtävään työhön. Samalla kuitenkin vedottiin voimakkaasti Raamatun sanalla kristittyjen osallistumisen puolesta politiikkaan, Jääskeläinen totesi.

Historiikissa muistettiin monia piirin pitkäaikaisia vaikuttajia. Kukat sai kaikkien pitkäaikaisten vaikuttajien puolesta Martin Ruposen leski Kaino Ruponen.

Kansanedustaja Antero Laukkanen korosti juhlapuheessaan, että politiikan avainsana on ”yhdessä”.

Juhlan musiikista vastasivat heprealaisia lauluja esittäneet Ulla ja Pete Ronkainen sekä viulisti Ulla Davidsson Eira Oksasen pianosäestyksellä.

Ylös