Aito avioliitto-kansalaisaloite etenee perustuslakivaliokuntaan

16.11.2016 klo 18:28 Politiikka Samuli Rissanen

Aito avioliitto-kansalaisaloite keräsi viime vuonna 106 000 allekirjoitusta. Se on vasta-aloite ja vaatii siksi perustuslakivaliokunnan linjauksen. Kristillisdemokraattien riveissä aloitteen etenemistä eduskunnassa on seurattu toiveikkaana, mutta jännittyneenä.

Perinteistä miehen ja naisen avioliittoa tukeva ja sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustava Aito avioliitto-kansalaisaloite on syksyn aikana ollut eduskunnan lakivaliokunnan arvioitavana. Itse aloite kerättiin jo viime vuoden aikana.

Hankkeen puuhamiehet, Pasi Turunen ja Jukka Rahkonen luovuttivat 106 000 suomalaisen allekirjoittaman aloitteen eduskunnan puhemies Maria Lohelalle kesäkuussa.

– Aito avioliitto ry:n väki jakoi aamulla valiokunnan jäsenille iloisella ilmeellä jouluglögiä. Hyvältä maistui, Laukkanen kiittää

Lakivaliokunta on sen jälkeen arvioinut, eteneekö kansalaisaloite eduskunnassa. Koska kyseessä on ennakkotapaus eli voimaan tulossa olevan kansalaisaloitteen vasta-aloite, lakivaliokunta päätti lähettää sen vielä perustusvaliokunnan arvioitavaksi.

Kristillisdemokraattien riveissä aloitteen etenemistä on seurattu jännityksellä. Aito avioliitto-kansalaisaloitteen sisällöstä ollaan yhtä mieltä ja toivottu sen etenemistä eduskunnan äänestykseen.

Aito avioliitto-aloitteen puuhamiehet, Pasi Turunen ja Jukka Rahkonen luovuttivat aloitteen eduskunnan puhemies Maria Lohelalle kesäkuussa. Itse aloite kerättiin jo viime vuonna.

Aito avioliitto-aloitteen puuhamiehet, Pasi Turunen ja Jukka Rahkonen luovuttivat aloitteen eduskunnan puhemies Maria Lohelalle kesäkuussa. Itse aloite kerättiin jo viime vuonna.

Kristillisdemokraatteja lakivaliokunnassa edustaa kansanedustaja Antero Laukkanen.

– Aito avioliitto-kansalaisaloitteen käsittely jatkuu, lakivaliokunta lähetti aloitteen perustuslakivaliokuntaan lausunnon antamista varten. Lausunto tulee arvion mukaan lakivaliokuntaan joulukuussa, hän kertoo.

– Aito avioliitto ry:n väki jakoi aamulla valiokunnan jäsenille iloisella ilmeellä jouluglögiä. Hyvältä maistui, Laukkanen kiittää.

Samalla Kristillisdemokraattien riveissä on pelätty aloitteen tyssäävän ennen eduskunnan varsinaista käsittelyä. Aiheesta on käyty lähetekeskustelu ennen aloitteen lähettämistä lakivaliokuntaan.

Kristillisdemokraattien konkarikansanedustaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen on julkisuudessa arvioinut, että perustuslaillista ongelmaa ei olisi, koska kahden vastakkaisen kansalaisaloitteen välissä on pidetty vaalit ja uusi eduskunta voisi ottaa asian toisenlaisenkin kannan.

 

Ylös