”Hyvä, jos perustuslakivaliokunta voi todeta, ettei Aito avioliitto-hanke kavenna yhdenvertaisuutta”

16.11.2016 klo 20:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkasen mukaan Aito avioliitto-kansalaisaloite piti lähettää perustuslakivaliokuntaan eduskunnan työjärjestykseen liittyen. Lakivaliokunnassa ei keskusteltu asiasta, sillä puheenjohtaja oli ilmoittanut, että näin on pakko toimia.

Sen sijaan Laukkanen ei niele lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvasen julkisuuteen kertomaa selitystä, jonka mukaan perustuslaillisuus on syytä tutkia siksi, että kyseessä on voimaan tulevan kansalaisaloitteen vasta-aloite.

– Tästä ei ollut mitään puhetta, ilmaisu on hänen oma päätelmänsä. Minusta se ei ole kovin tarkka, Laukkanen sanoo.

On hyvä, että perustuslakivaliokunta saa perusteelliset tiedot, jotta voidaan todeta, että nykyinen, voimassaoleva avioliittolaki ei millään muodoin riko tai kavenna sukupuolivähemmistöön kuuluvien oikeuksia.

Laukkasen mukaan Aito avioliitto-kansalaisaloitteen perustuslaillisuus tutkitaan yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteiden pohjalta. Kyse on ennenkaikkea siitä, kaventaako Aito avioliittohankkeen tukema, miehen ja naisen välinen perinteinen avioliittolaki, jollain tapaa homoseksuaalien oikeuksia.

Laukkasen mukaan näin ei ole. Hänen mielestään on hyvä, että perustuslakivaliokunta saa perusteelliset tiedot, jotta voidaan todeta, että nykyinen, voimassaoleva avioliittolaki ei millään muodoin riko tai kavenna sukupuolivähemmistöön kuuluvien oikeuksia.

– Toivon, että perustuslakivaliokunta on rohkea ja kuulee laajan joukon asiantuntijoita, Laukkanen sanoo.

Perustuslakivaliokunnan arviota Aito avioliitto-kansalaishankkeesta odotetaan reilun parin viikon kuluttua, joulukuun alussa.

 

Ylös