Arvokonservatiivien heikko tunneviestintä

21.11.2016 klo 10:27 Pääkirjoitukset Esa Erävalo

KD on asiapuolue, jolle totuus on tärkeä. Puolueen eduskuntaryhmä ja kunnanvaltuutetut panostavat asiantuntemukseen. Poikkeukset vahvistavat säännön, kun vuosittain parin valtuutetun möläytykset pääsevät vääristämään julkikuvaa.

Sari Essayah’n ja edeltäjänsä Päivi Räsäsen laajaa asiantuntemusta arvostetaan yli puoluerajojen. Myös eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetti erottuu edukseen. Silti KD:n kannatus ei nouse ja populistit menestyvät eri puolilla maailmaa. Miksi?

Työttömyys kasvaa, talous ei. Turvattomuus kasvaa, turvaverkot rapistuvat. Valta on karannut, syyllinen on ”ne” siellä jossain, kuten ”vanhat korruptoituneet puolueet”, ”EU”. Kuten Soini sanoo, kaivataan politiikan ulkopuolista lännensankaria ratsastamaan kaupunkiin ja panemaan asiat järjestykseen.

Oikeistopopulistit hyödyntävät tyytymättömyyttä väärin syyttämällä toisia, luomalla uhkakuvia ja tarjoamalla radikaaleja ratkaisuja, joita ei voi toteuttaa. Jytkyn tuoneet viestit nieltiin, kun ne sokeroitiin humoristisilla repliikeillä. Populistien päästyä valtaan lupausten onttous paljastuu. Näin kävi aikoinaan SMP:lle, nyt on käymässä Perussuomalaisille ja käy myös Trumpille.

Trump hyödynsi väärällä tavalla sinänsä oikeutetun pettymyksen talousahdinkoon ja turhautumisen eliitin ylimieliseen liberaaliin kulttuuriagendaan.

Kirkkojen perinteisten arvojen puolustamista ei pidä jättää populisteille, joiden ratkaisut ilmastonmuutoksen, kansainvälisten kaupan, köyhyyden poistamisen tai maahanmuuttajien kotouttamisen suhteen eivät kestä päivänvaloa. Oikea arvokonservatiivisuus on päinvastoin edistyksen ja inhimillisyyden tae.

Tunteet ovat tärkeitä. Se näkyy myös arvoliberaalien yrityksessä kaapata omikseen perinteiset kristilliset hyveet, suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien puolustamisen, vaikka niistä juuri arvokonservatiivit pitäisi tuntea. Vastalääke on puhua totuutta rakkaudella, ilman toisten demonisointia ja syyttelyä.

Ylös