Vaarallisten hissivikojen määrä kasvussa

22.11.2016 klo 08:37 Kotimaa Samuli Rissanen

Hissien määräaikaistarkastuksissa havaittujen vikojen määrä on kasvussa. Asiantuntijat kehottavat kiinnittämään huomiota hissien huoltoon.

– Hissien määräaikaistarkastuksissa havaittujen välittömän vaaran vikojen määrä on kasvussa. Esimerkiksi hälytysjärjestelmän toimintaa ei testata huolloissa niin kuin pitäisi, johtava asiantuntija Antti Savola Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta kertoo.


Jotta taloyhtiön arki sujuisi huolettomasti, kannattaa taloyhtiön kiinnittää huomiota erityisesti huoltosopimukseen ja hissin huoltoliikkeen valintaan

Hissin haltijan eli asuinkerrostaloissa taloyhtiön velvollisuuksiin kuuluu huolehtia hissin huoltamisesta, korjaamisesta ja tarkastamisesta.

Lisäksi taloyhtiön tulee varmistaa, että hissistä pelastaminen tapahtuu turvallisesti.

– Hissin turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta olennaisinta on huolto, eli esimerkiksi parin kuukauden välein tehtävät huoltokäynnit ja erilliset vikojen korjaamiset. Määräaikaistarkastuksilla varmistetaan joka toinen vuosi, että hissi on turvallinen ja että huolto on ollut asianmukaista, lakimies Kaisu Terkki Kiinteistöliitosta sanoo.

Tarkastuslista hissin haltijalle auttaa alkuun
. 
Jotta taloyhtiön arki sujuisi huolettomasti, kannattaa taloyhtiön kiinnittää huomiota erityisesti huoltosopimukseen ja hissin huoltoliikkeen valintaan.

– Halvin vaihtoehto ei välttämättä takaa perusteellisinta huoltoa eikä pitkällä tähtäimellä tule edes edullisimmaksi, kun puutteellisen huollon takia joudutaan korjaustoimenpiteisiin. Huoltoliikkeellä pitää olla aikaa ja resursseja tehdä jokaisella huoltokäynnillä huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet, Savola painottaa.

Hissiturvallisuuslainsäädäntö on parhaillaan muuttumassa. Nykyisin sähköturvallisuuslaissa oleva hissejä koskeva sääntely on tarkoitus erottaa omaksi hissiturvallisuuslaikseen ja nostaa asetustasolla oleva sääntely lain tasolle.

Varsinaisia sisällöllisiä muutoksia uuteen lakiin on tulossa hyvin vähän. Taloyhtiön kannalta suurin muutos lienee käytössä olevan hissin ensimmäisen määräaikaistarkastuksen aikaistuminen neljästä vuodesta kahteen.

Ylös