Peter Östman pitää hallituksen perustulokokeilua rahan heittämisenä kankkulan kaivoon

29.11.2016 klo 17:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit kannattavat sosiaaliturvan muuttamista osallistavaksi ja työhön kannustavaksi. Samalla toivotaan byrokratian vähentämistä ja etuusjärjestelmän yksinkertaistamista.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi, että Kristillisdemokraateille tärkeitä tavoitteita ei pystytä saavuttamaan hallituksen perustulokokeiluun esitetyllä mallilla.

Östman jätti valtiovarainvaliokunnassa eriävän mielipiteen, jossa hän esittää perustulokokeilun lykkäämistä, kunnes se voidaan toteuttaa kunnolla.

Östmanin mielestä kokeiluun menevä raha tulee heitetyksi ”kankkulan kaivoon”. Sipilän hallituksen perustulokokeeseen otettaisiin mukana 2000 satunnaisesti valittua työtöntä ja se maksaisi valtiolle 20 miljoonaa euroa.

KD on esittänyt kannustinloukkujen purkamiseksi tarjolla olevista parasta eli kannustavan perusturvan mallia

Kokeiluun valituille Kansaneläkelaitos maksaisi perustuloa 560 euroa kuukaudessa.

Östman muistuttaa, että laajasti toteutettuna valittu malli aiheuttaisi valtion budjettiin 11 miljardia euron alijäämän.

– Lähtöasetelman vuoksi katson, ettei mallilla voida kunnolla selvittää perustulon työllisyysvaikutuksia eikä koeasetelmaa voida myöskään kutsua perustulokokeiluksi.

Malli on Östmanin mielestä ongelmallinen myös siitä syystä, ettei se ei pura kannustinloukkuja ja johtaisi korkeisiin tasaveroprosentteihin, jotka puolestaan hyydyttäisivät palkansaajien ostovoiman.

KD on esittänyt kannustinloukkujen purkamiseksi tarjolla olevista parasta eli kannustavan perusturvan mallia. Se on sovellutus Iso-Britanniassa käytössä olleesta ja laajennettavasta Universal Credit–mallista.

Malli edistää työllisyyttä, koska se sovittaa yhteen sosiaaliturvan ja palkan työn vastaanottamista kannustavaksi.

KD:n esittämä malli purkaisi Östmanin mukaan viiveet maksatuksissa ja tekisi matalapalkkaisenkin työn vastaanottamisen kannattavaksi. Verotus, sosiaaliturva, palkka ja muut tulot sovitettaisiin yhteen reaaliaikaisesti kansallisessa tulorekisterissä.

– Näin ollen esitämmekin, että hallituksen esittämä perustulokokeilumalli hylätään ja että hallitus kiirehtii kansallisen tulorekisterin toteuttamista, jotta perustulokokeilu voidaan tehdä niin, että mukana ovat kehittyneimmät, kannustinloukkuja vähentävät mallit, eli negatiivisen tuloveron malli sekä KD:n kannustavan perusturvan malli, Östman toteaa.

Ylös