Östman KD:n ryhmäpuheessa: ”Ajattelematonta leikata teknisestä tutkimustoiminnasta ja ammatillisesta koulutuksesta”

14.12.2016 klo 13:56 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheen pitänyt Peter Östman muistutti, ettei hallitus ole tarttunut KD:n esittämiin vaihtoehtoihin leikkaustoimille. Huonon taloudenpidon vuoksi KD esittää epäluottamusta hallitukselle.

Edustakuntaryhmä puheenjohtaja Östman viittasi puheessaan joko Bengt Holmströmin vastaanottamaan talouden nobeliin tai laulaja Saara Aallon menestykseen Britannian X Factor -laulukilpailussa – tai molempiin.

– Viime viikonloppu oli hyvä esimerkki siitä, että vaikka me suomalaiset olemme pieni kansa, meillä on monenlaista huippuosaamista, jolla voimme menestyä maailmalla, Östman sanoi.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää kultaakin kalliimpana sitä, että Suomi säilyy ja vahvistuu korkean osaamisen maana.

– Siksi eduskuntaryhmämme lisäysesitysten pääpaino on paitsi inhimillisyyttä lisäävissä toimissa myös koulutuksessa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa. Hallitus on jo leikannut korkeakoulutuksesta ja nuorisotakuusta, Östman listasi.

Hallituksen kohdistamat rajut leikkaustoimet koulutukseen ja osaamiseen heikentävät maamme mahdollisuuksia menestyä. Köyhimpään kansanosaan kohdistetut toistuvat leikkaustoimet lisäävät tyytymättömyyttä ja epäluottamusta koko demokraattista järjestelmää kohtaan ja siten heikentävät yhteiskuntarauhaa.

– On ajattelematonta, että hallitus leikkaa yli 50 miljoonaa euroa lisää kaikkein tuottavimmasta, teknisestä tutkimustoiminnasta. Nyt vuorossa on lisäksi ammatillinen koulutus, johon ensi vuonna kohdistetut 190 miljoonan euron leikkaukset on ajoitettu taitamattomasti  reformilainsäädännön valmistumisen alle. Olemme esittäneet vaihtoehdon näille leikkaustoimille, mutta hallitus ei ole tarttunut ehdotuksiimme.

Hallituksen kohdistamat rajut leikkaustoimet koulutukseen ja osaamiseen heikentävät maamme mahdollisuuksia menestyä. Köyhimpään kansanosaan kohdistetut toistuvat leikkaustoimet lisäävät tyytymättömyyttä ja epäluottamusta koko demokraattista järjestelmää kohtaan ja siten heikentävät yhteiskuntarauhaa.

– Tämän johdosta eduskunta toteaa, että hallitus on epäonnistunut keskeisissä tavoitteissaan eikä nauti eduskunnan luottamusta, Östman esitti hallitukselle epäluottamuslauseen.

Lue tiivistelmä ryhmäpuheesta täältä

Ylös