Ylessä kuohuu: Ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski irtisanoutuivat

14.12.2016 klo 15:51 Kotimaa KD Lehti

– Johto olisi voinut toimia Sipilä-tapauksessa toisin, toteaa irtisanoutunut esimies Jussi Eronen STT:n haastattelussa. Irtisanoutumiseen päätyi myös Sipilä-viestittelyn kohteena ollut toimittaja Salla Vuorikoski. – Ylellä on perustavanlaatuisia ongelmia ratkottavanaan, Vuorikoski sanoo FB-päivityksessään.

Ylen ajankohtaistoimituksen esimiehen tehtävistä irtisanoutunut Jussi Eronen sanoo STT:lle, että Sipilä-tapaus toi päivänvaloon sen, ettei päätoimittaja luota toimittajiin.

Eronen ilmoitti tänään eroavansa, koska näkemyserot sananvapaudesta uutispäätoimittaja Atte Jääskeläisen kanssa ovat liian suuret.

Erosen mukaan ulkopuolisen selvittäjän olisi hyvä edelleen selvittää tapausta Ylessä.

Suomen Kuvalehti kirjoitti marraskuussa, että sen tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää pääministeri Juha Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevat jatkojutut sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt useita viestejä Ylen toimittajalle.

Eronen sanoo, että Ylen johto olisi helposti voinut toimia tapauksessa toisin kuin nyt toimittiin.

– Sen jälkeen, kun Sipilä-linjaus oli tehty, pyysin päälliköitä purkamaan sen. Sanoin, että linjaus on kestämätön, mutta kukaan ei ollut siitä purkamisesta kiinnostunut. Kukaan ei vastannut sähköpostiin, jossa ehdotin purkamista.

Erosen mukaan ulkopuolisen selvittäjän olisi hyvä edelleen selvittää tapausta Ylessä.

Eronen kertoo ilmoittaneensa erostaan Jääskeläiselle tänä aamuna.

– Totesin, että meillä on niin isot linjaerot journalismissa, että minun on varmaan parempi lähteä. Hän totesi ystävällisesti, että niin varmaan on. Keskustelu kesti noin minuutin.

Erosen mukaan hänen ja Jääskeläisen välit ovat asialliset.

– Mitään riitelyä ei ole ollut. En vain pysty hyväksymään tätä journalistista linjaa.

Eronen perusteli eroamistaan sillä, että hänen sananvapauttaan on rajoitettu. Erosen mukaan häntä ja hänen tiimiään on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä.

– Uskon, että on ainakin kymmeniä toimittajia, jotka ovat syvästi huolissaan näistä sananvapauteen liittyvistä kysymyksistä. Vain harva kuitenkin uskaltaa avata suunsa, koska pelkää työpaikkojensa puolesta.

Erosen mukaan hänen toimituksensa lisäksi Ylen MOT:n toimituksessa on oltu huolissaan uutis- ja ajankohtaistoiminnan sananvapaudesta. Eronen uskoo, että ongelmat ovat voineet vaikuttaa ihmisten kykyyn tehdä työtään.

– Ihmisten on varmasti hyvin vaikea keskittyä työhön tällaisen kohun keskellä, varsinkin kun päälliköiltä on tullut hyvin vähän ymmärrystä työntekijöitä kohtaan.

Erosen lisäksi Ylen toimittaja Salla Vuorikoski ilmoitti tänään eroavansa tehtävästään. Vuorikoski kertoo Facebookissa, että viime aikojen ja kuluneen vuoden tapahtumat ovat osoittaneet hänelle, että Ylessä on perustavanlaatuisia ongelmia ratkottavana.

Vuorikosken mukaan ongelmat koskevat journalismin riippumattomuutta ja yleisön oikeuksien toteutumista.

Eronen sanoo, että irtisanoutumiset olivat kummankin erillinen ratkaisu.

– Vuorikosken ero oli hänen oma ratkaisunsa. Kuulin siitä vähän etukäteen, mutta nämä ovat jokaisen omia päätöksiä.

STT tavoitteli erouutiseen kommenttia Ylen toimitusjohtaja Lauri Kiviseltä sekä uutispäätoimittaja Atte Jääskeläiseltä. Yhtiön viestintäjohtaja Reija Hyvärinen totesi, ettei yhtiöllä ole mitään sanottavaa yksittäisten ihmisten irtisanoutumisista.

Jääskeläinen kommentoi Erosen irtisanoutumista Ylen uutisessa sanomalla, että se oli Erosen oma ratkaisu.

Lähde: STT–Jecaterina Mantsinen

 

 

Ylös