Yleltä irtisanoutunut toimittaja Salla Vuorikoski: ”Onko Ylen uutiskynnys kääntynyt väärinpäin?”

14.12.2016 klo 16:18 Kotimaa KD Lehti

Yleltä irtisanoutunut tutkiva toimittaja Salla Vuorikoski kertoo, että Ylessä vallitsee varovaisuuden kulttuuri. – Normaalisti noudatetaan sääntöä, että mitä korkeampi vallankäyttäjä, sitä matalampi juttukynnys. Välillä on sellainen olo, että uutiskynnys on kääntynyt Ylessä toisinpäin, Vuorikoski sanoo STT:n uutisessa.

Irtisanoutumisestaan tänään ilmoittanut Ylen ajankohtaistoimituksen toimittaja Salla Vuorikoski kertoo, että Ylellä noudatetaan voimakasta varovaisuuden kulttuuria, kun uutisoidaan vallankäyttäjien toimista.

Hänen mukaansa Ylessä on ollut vaikeuksia kohdistaa vallankäyttäjiin normaalia journalistista kriittistä otetta useissa juttuprojekteissa. Vuorikoski on myös yksi pääministeri Juha Sipilän mahdollisesta jääviydestä kirjoittaneista toimittajista. Hän myös sai Sipilältä henkilökohtaisesti palautetta jutun julkaisun jälkeen.

– Olen kuulostellut ja katsellut tätä hommaa. Nyt tässä Sipilä-tapauksen yhteydessä näin sen omin silmin. Petyin siihen, minkälaisia ratkaisuja toimituksen johto alkoi tehdä sen jälkeen, kun Sipilä hermostui.

Petyin siihen, minkälaisia ratkaisuja toimituksen johto alkoi tehdä sen jälkeen, kun Sipilä hermostui.

Suomen Kuvalehti kirjoitti marraskuussa, että sen tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää pääministeri Juha Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevia jatkojuttuja sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt useita viestejä Ylen toimittajalle. Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan syynä Sipilä-uutisoinnin rajoittamiselle oli, että hänen mielestään Ylestä oli uhkaavasti tulossa osapuoli asiassa.

– En voinut hyväksyä ratkaisuja, jotka menevät ihan journalismin ydinalueelle, Vuorikoski sanoo.

Vuorikoski kertoo yllättyneensä siitä, että Ylellä ollaan näinkin varovaisia. Hän oli ollut Ylellä töissä vasta 11 kuukautta. Hän siirtyi Ylelle MTV:stä, jossa oli 14 vuotta.

– Normaalisti noudatetaan sääntöä, että mitä korkeampi vallankäyttäjä, sitä matalampi juttukynnys. Välillä on sellainen olo, että uutiskynnys on kääntynyt Ylessä toisinpäin.

– Eli mitä korkeampi vallankäyttäjä, sitä huolestuneempia me olemme, kun uutisoimme häntä koskevista asioista, Vuorikoski sanoo.

Hän ei osaa tarkemmin eritellä, mistä varovaisuus johtuu. Hän arvelee, että varovaisuuden kulttuuri yhdistettynä byrokraattiseen toimintatapaan voi selittää asiaa ainakin osittain.

Tutkivana journalistina nimeä tehnyt Vuorikoski kertoo, että irtisanoutumisratkaisun jälkeen suuntana on edelleen journalismi.

– Rakastan journalismia. Se on minulle enemmän kuin työ. Ajattelen niin, että tulen jatkossakin toimimaan journalismin kentällä. Katsotaan jatkoa myöhemmin.

Tänään Ylestä irtisanoutui myös ajankohtaistiimin esimies Jussi Eronen. Vuorikoski ja Eronen tulivat yhdessä palkituiksi 2009, kun Bonnier valitsi heidät vuoden journalistisen teon tekijöiksi. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman WinCapita-uutisointi johti palkintoon. Vuorikoski paljasti sijoitusklubina esiintyneen WinCapitan todellisen luonteen jo syksyllä 2007 ja MTV3 uutisoi WinCapitaan liittyvistä epäilyttävistä piirteistä ensimmäisenä mediana Suomessa.

Toimittaja Vuorikoski ja tuottaja Eronen tekivät  45 minuuttia -ohjelmaan tuolloin neljä raporttia tapaus WinCapitan eri vaiheista.

Lähteet: STT–Olli-Pekka Paajanen, MTV

 

Ylös