Suomalaislapset istuvat tai makaavat yli puolet päivästä

15.12.2016 klo 07:34 Kotimaa KD Lehti

Suomalaiset lapset ja nuoret viettävät yli puolet valveillaoloajastaan paikallaan istuen tai makuulla.

Suomen lapse ja nuoret makaavat ja istuvat paljon. Yli puolet valveillaoloajasta menee istumiseen ja makoiluun. Tiedot käyvät ilmi tutkimusraportista, jonka nimi on Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa.

Tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret käyttävät reippaaseen tai rasittavaan liikkumiseen vain kymmenesosan ajasta. Vanhemmat ikäryhmät liikkuvat selvästi vähemmän kuin nuoremmat.

Vielä alakouluissa välitunnit vietetään pääosin ulkona, mutta yläkouluissa enää noin puolet nuorista kertoo lähtevänsä tauolla ulos.

Pojat harrastavat reipasta ja rasittavaa liikuntaa enemmän kuin tytöt. Tytöt taas liikkuvat kevyesti, ja he seisovat ja tauottavat istumistaan jonkin verran enemmän kuin pojat.

Vielä alakouluissa välitunnit vietetään pääosin ulkona, mutta yläkouluissa enää noin puolet nuorista kertoo lähtevänsä tauolla ulos.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimusraportin mukaan valtaosa sisälle jäävistä sanoo viettävänsä useimmat tai kaikki välitunnit istuen.

Suurin osa vastaajista kulkee koulumatkansa pääosin kävellen tai pyörällä.

Yhdeksäsluokkalaisilla aktiivisuus on kuitenkin alhaisempaa, mikä johtunee mopoista ja mopoautoista.

– Koulumatkan pituus vaikuttaa erityisesti kolmesta kilometristä eteenpäin, kertoo tutkija Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta.

Jos koulumatka on sitä pidempi, pyöräileminen tai käveleminen vähenee. Samoin koulumatka taittuu lihasvoimin useammin keväällä tai syksyllä kuin talvella.

Ylös