Ylen riippumattomuus turvattava viipymättä – Valtiovarainvaliokunnan oppositioryhmät vaativat

14.12.2016 klo 08:00 Politiikka KD Lehti

Valtiovarainvaliokunnan oppositioryhmät toteavat, että hallituspuolueet haluavat pitää Ylen rahoituksen peukalonsa alla. Tällä päätöksellä Ylen riippumattomuus horjuu. Se on valitettavaa erityisesti viime aikojen kohujen keskellä.

Sipilän hallitus muutti yksipuolisesti eduskunnan sopiman käytännön, jossa Yleisradion rahoitus pidetään budjettikehyksen ulkopuolella. Näin Yle on ollut riippumaton kulloisestakin hallituksesta.

Arto Satosen (kok.) johtama parlamentaarinen työryhmä päätti yksimielisesti, että Ylen rahoitus palautetaan talousarvion ulkopuolelle. Sipilän hallitus ei ole kuitenkaan kunnioittanut kaikkien eduskuntapuolueiden tekemää sopimusta.

Oikea aika toimia olisi nyt, kun vuoden 2017 talousarvio hyväksytään.

Kaikki oppositiopuolueet esittivät valtiovarainvaliokunnassa 9. joulukuuta, että Satosen työryhmän yksimielisen kannan mukaisesti Ylen rahoitus siirretään viipymättä kehysten ulkopuolelle. Oikea aika toimia olisi nyt, kun vuoden 2017 talousarvio hyväksytään.

Hallituspuolueet päättivät kuitenkin lykätä ratkaisun kevään 2017 kehysriiheen. Tämä viivyttely jatkaa Ylen epävarmaa tilannetta vielä yksien vaalien yli, eikä helpota Ylen journalismiin kohdistuvaa poliittista painetta.

Vaatimuksessa mukana:
Krista Kiuru
Pia Viitanen
Harry Wallin
Maria Tolppanen
Riitta Myller
Timo Harakka
Eero Heinäluoma
Touko Aalto
Ozan Yanar
Kari Uotila
Li Andersson
Mats Nylund
Peter Östman

 

Ylös