Poliittisen uran tukeminen eduskuntaryhmän pohdittavana

13.12.2016 klo 17:41 Politiikka Esa Erävalo

KD-nuorisojärjestön johto kysyi tänään miten eduskuntaryhmä voisi parhaiten auttaa nuoria poliittisella uralla eteenpäin.

KD Nuorten tuleva puheenjohtaja Jiska Gröhn toivoi pitkäjänteistä panostamista nouseviin kykyihin ja yhden henkilön valitsemista kerrallaan nostettavaksi valtakunnan politiikkaan, jotta tämä saataisiin puolueen panostuksella kansanedustajaksi.

– Onko mielestänne tällaisia ihmisiä löydettävissä puolueessa ja onko hänen tukemisekseen mahdollista lähteä tekemään työtä? haastoi Jiska Gröhn.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah kannatti tällaista ”Benin talli”-tyyppistä ajatusta, sillä nuorisojärjestövaiheen jälkeen moni aktiivi putoaa pois toiminnasta. Eteen tulee työura ja perheen perustaminen.

– Moni entinen KD-nuori on päässyt urallaan hyvin eteenpäin, oli se sitten ulkoministeriössä, järjestöissä tai yliopistomaailmassa. He eivät vain halua olla siinä ympäristössä leimallisesti kristillisdemokraatteja, pohti Essayah.

Ongelmaksi onkin tullut, että puolueessa on liian vähän 30-45-vuotiaita aktiiveja.

Jokainen KD-nuori on potentiaalinen poliitikko, ja haluaisimme tukea kaikkia poliittiselle uralle, emme valita vain yhtä kerrallaan.

– Jokainen KD-nuori on potentiaalinen poliitikko, ja haluaisimme tukea kaikkia poliittiselle uralle, emme valita vain yhtä kerrallaan, sanoi Essayah.

Kansanedustajat kertoivat kokemuksistaan, kuinka kannatus rakennetaan vähitellen osuuskunta-, ylioppilaskunta-, kunta-, maakunta- ja eduskuntavaaleihin osallistumalla.

– On itse asetettava tavoitteita, ja tehtävä myös järjestötyötä, työskenneltävä pitkäjänteisesti tavoitteidensa saavuttamiseksi, Peter Östman korosti markkinataloutta ehdokasasettelussa.

Nuorten olisi hyvä esimerkiksi osallistua piirikokouksiin ja tulla valituiksi puoluevaltuuston jäseniksi.

Jyri Soria korosti, että nuoret eivät tokikaan halua syrjäyttää puolueen nykyisiä edustajia.

– Tavoite on lisätä kannatusta niin, että sinne, missä nyt on yksi edustaja, saadaan kaksi. Ajattelemme tulevaisuutta 30 vuoden kuluttua ja miten saada tälle Suomen parasta puoluetta eteenpäin ja entistä vaikuttavammaksi.

Tom Himasen mukaan lautakuntapaikka on monelle nuorelle realistinen tavoite edessä olevissa kuntavaaleissa.

– Lautakunnissa työskentely on motivoivaa, totesi Himanen.

Näistä tehtävistä, ja mihin lautakuntaan haluaisi, on syytä keskustella jo ennen kuntavaaleja.

– Monet vanhat aktiivit yrittävät nyt osastoissa ja piireissä sinnitellä eteenpäin ja toivovat hartaasti, että tulee joku nuori ja ottaa heiltä viestikapulan, rohkaisi pääsihteeri Merja Eräpolku.

– Viime aikoina on yritetty avata osallistumismahdollisuuksia myös teemaryhmien kautta, korosti puoluesihteeri Asmo Maanselkä, joka ei ole kovin vanha itsekään.

Hänen ehdotuksestaan päätettiin alkaa järjestää säännöllisesti tällaisia eduskuntaryhmän ja nuorten tapaamisia, ensimmäinen heti keväällä. Ajatuksena on jatkaa nimenomaan poliittisten aloitteiden pohtimista yhdessä.

Ylös