Kiinassa ei saa arvostella valtapuoluetta

17.12.2016 klo 13:05 Ulkomaat Esa Erävalo

Huang Ming Li on 46-vuotias pakolainen Kiinasta. Hän pitää käsissään vapautustodistusta, jonka sai vankilasta. – Istuin siellä  yhdeksän vuotta, näyttää Li.

Se oli toinen kerta, kun Huang Ming Li vangittiin Kiinassa. Ensimmäisen kerran hänet vangittiin 1993. Silloin nuori mies opiskeli fysiikan opettajaksi ja oli tenteissä viikkoa ennen valmistujaisia. Valmistuminen estyi, kun opiskelija vietiin kolmeksi vuodeksi Hanzhong’in vankilaan.

– Olin perustanut eräiden luokkatoverieni kanssa pienen keskusteluryhmän, jossa puhuttiin ihmisoikeuksista.

Heihin oli vaikuttanut opiskelijoiden demokratialiike, joka huipentui Tiananmenin aukion tapahtumiin 1989.

–  Tuomio tuli ’vastavallankumouksellisista rikoksista’.

Toinen tuomio tuli ”kiihottamisesta valtiovaltaa vastaan” vuonna 2001. Li oli jakanut Shenzhenin kaupungissa lehtisiä, joissa haluttiin vapautta ja ihmisoikeuksia.

– Vaikka teoriassa ja perustuslaissa oikeudet on kirjattu, todellisuudessa niitä ei ole. Puoluetta ja sen johtajaa ei saa sanallakaan kritisoida.

Li vietti Shao Guanin vankilassa vuodet 2001-2010.

– Kun pääsin vankilasta, olin ilman poliittisia oikeuksia. Asuin vanhempieni luona. Joka kuukausi minun oli ilmoittauduttava viranomaisille ja kerrottava tekemisistäni. Monta kertaa vanhempieni kotiin tehtiin tarkastuksia, mikä oli heille hyvin vaikeaa.

Li haluaa maansa muuttuvan demokratiaksi nopeasti, jotta voisi palata vanhempiensa luokse.

Toukokuussa 2011 Li jätti kotikaupunkinsa kertomatta viranomaisille ja eräät ihmiset salakuljettivat hänet Thaimaahan.

– Bangkokissa sain vuoden kuluttua tämän YK:n pakolaistodistuksen. Li näyttää paperia.

Suomeen Li tuli kahden vuoden kuluttua Kiinasta lähdöstään. Suomessa hän on oppinut englantia välttävästi.

– Ensin asuin Mikkelissä vuoden, sitten muutin Helsinkiin. Pakolaistoimisto auttoi minua aloittamaan suomen kielen opiskelun ja vapaa-aikana opiskelen myös englantia. Kiinassa en opiskellut vieraita kieliä, koska luulin, etten koskaan lähtisi Kiinasta.

Li kaipaa perhettään.

– Kerran kuukaudessa olen skypen kautta yhteydessä äitiini. Puhumme perheasioista. Emme voi puhua politiikasta, koska puheluita kuunnellaan. Sisareni kanssa voin puhua vapaasti. Kaksi veljeäni on jäsenenä kommunistisessa puolueessa ja heille tulisi vaikeuksia, jos olisin heihin yhteydessä.

Li haluaa maansa muuttuvan demokratiaksi nopeasti, jotta voisi palata vanhempiensa luokse.

– Viimeksi kuulin, että vanhempani olivat sairaina, mutta minulle sanottiin, että jos tulet takaisin Kiinaan, sinut vangitaan.

Vasta Kiinasta lähdön jälkeen Li liittyi jäseneksi Kiinan demokratiapuolueen ”ulkomaanosastoon” Overseas Democracy Party of China.

– Ennen Kiinasta lähtöä minulla ei ollut puolueeseen mitään yhteyksiä. Tänä vuonna olen puhunut puoluejohdon kanssa, että vangittuna vaikeassa tilanteessa oleva puolueen johtaja Qin Yongmin ansaitsisi Nobel-rauhanpalkinnon.

Sillä asialla Li on ottanut yhteyttä eri puolueisiin. Huang Ming Li on Kiinan demokratiapuolueen ainoa jäsen ja edustaja Suomessa. Hän toivoo Kristillisdemokraattien esittävän puolueensa puheenjohtajaa Qin Yongminia Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Ylös