Qin Yongmin halutaan Nobel-ehdokkaaksi

18.12.2016 klo 11:50 Ulkomaat Esa Erävalo

Kiinan demokratiapuolueen puheenjohtaja Qin Yongmin oli jo 1999 ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi yhtenä kolmesta kiinalaisesta toisinajattelijasta. Nyt puolueen edustajat ulkomailla ajavat häntä uudestaan nobelistiksi.

Qin Yongmin on ollut kolme kertaa vankilassa Kiinassa, yhteensä 22 vuotta. Tuomiot hän sai työstään ihmisoikeuksien, vapauden ja demokratian puolesta. Hänet on pidätetty yli 50 kertaa vuodesta 1970 lähtien. Viimeksi hänet pidätettiin 9.5.2015. Nyt hän on pidätettynä jossain, ilman yhteyksiä ulkomaailmaan.

– Olemme huolissamme, koska emme tiedä missä Qin on nyt pidätettynä, sanoo Suomessa asuva 46-vuotias pakolainen Huang Ming Li.

Hän istui 12 vuotta vankilassa Kiinassa ja liittyi Kiinan demokratiapuolueen ulkomaanosastoon Kiinasta paettuaan. Nyt tavoitteena on saada Qin ehdolle Nobel-rauhanpalkinnon saajaksi.

”Qin Yongmin on Kiinan Nelson Mandela”

–  Qin Yongmin on Kiinan Nelson Mandela, Li vertaa. Eteläafrikkalainen vapaustaistelija vietti 27 vuotta vankilassa.

Qin Yongmin oli alun perin terästehtaan työntekijä, mutta hänestä tuli tunnettu ihmisoikeustaistelija ja toisinajattelija. 1993 Qin julkaisi Rauhan julistuksen ja aloitti sitä seuranneen liikkeen. Tarkoituksena on rauhanomainen, ihmisten keskinäiseen kunnioitukseen perustuva siirtyminen demokratiaan.

Qin oli yksi Kiinan demokratiapuolueen perustajista. Nykyisin hän on myös kiinalaisen ihmisoikeusjärjestön puheenjohtaja ja vuodesta 2013 Rose China -ryhmän johtaja.

Ylös