Peter Östman Verkkouutisille: Hävittäjätilaus kahdelta eri valmistajalta vähentäisi riippuvuutta yhdestä toimittajasta

31.12.2016 klo 08:22 Politiikka Samuli Rissanen

– Tilaus kahdelta valmistajalta vähentäisi riippuvuuttamme yhdestä toimittajasta niin toimituksen suhteen kuin mahdollisessa kriisitilanteessa, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi Verkkouutisille.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien enemmistö katsoo, että Suomen kannattaisi tilata uudet hävittäjät yhdeltä valmistajalta. Perussuomalaisten, vihreiden ja kristillisdemokraattien ryhmäjohtajat eivät pois sulkisi hankintaa useammalta kuin yhdeltä taholta.

Suomen Hornet-hävittäjien korvaajiksi on ehdolla viisi eri konetyyppivalmistajaa

Tiedot selviävät Verkkouutisten sähköpostikyselystä eduskuntaryhmien puheenjohtajille. Suomen Hornet-hävittäjien korvaajiksi on ehdolla viisi eri konetyyppivalmistajaa. Mukana on kaksi amerikkalaista, yksi ruotsalainen, ranskalainen sekä yhteiseurooppalainen konetyyppivalmistaja.

Verkkouutisten mukaan hävittäjähankintojen keskittämistä kannattavat kokoomuksen, RKP:n, keskustan, vasemmistoliiton ja SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Keskittämistä kannattavat ryhmäjohtat vetosivat erityisesti hävittäjien korkeisiin käyttö- ja huoltokustannuksiin, jotka vastaavat suuresta osasta hankinnan kokonaiskustannusta. Keskittämisellä voitaisiin saada synergiaetua, joka hilltsisi kustannuksia

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho ei halunnut vielä spekuloida valmistajien lukumäärällä suuntaan taikka toiseen. Puolustusministeri Jussi Niinistön on aiemmin arvioinut, että hävittäjät voisi mahdollisesti hankkia kahdesta eri maasta.

Vihreiden ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat korostavat haluavansa pitää avoinna myös vaihtoehtoa tilata hävittäjät useammalta kuin yhdeltä valmistajalta.

– Keskittämällä hankinta yhdelle valmistajalle voidaan saada taloudellisia ja muita käytännön hyötyjä esimerkiksi huollon ja koulutuksen saralla. Toisaalta tilaus kahdelta valmistajalta vähentäisi riippuvuuttamme yhdestä toimittajasta niin toimituksen suhteen kuin mahdollisessa kriisitilanteessa, Kristillisdemokraattien Peter Östman arvioi.

Ylös