Perussuomalaiset jättänyt Harri Lindell: Halla-aho valitaan Soinin seuraajaksi ja puolue hajoaa kahtia

7.3.2017 klo 14:23 Politiikka Samuli Rissanen

Entinen perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen, puolueen varapuheenjohtaja sekä puolueen lehden päätoimittaja Harri Lindell arvioi, että Jussi Halla-ahosta tulee perussuomalaisten uusi puheenjohtaja. Valinnan jälkeen puolue jakautuu kahtia.

Lindellin mukaan perussuomalaisille tulee olemaan vaikea paikka valita, kuka alkaa Timo Soinin jälkeen vetämään raskasta rekeä kannatuksen laskiessa ja samalla puolueväen moitteita vastaan ottaen.

Jussi Niinistön vetäytyminen puheenjohtajakisasta oli hänestä odotettua. Puolueen on keskitettävä kaikki voimansa Sampo Terhon taakse, ettei Jussi Halla-aho voittaisi kisaa.

Tämä siitäkin huolimatta, että Niinistöä on jo kauan tituleerattu Soinin perintöprinssiksi. Lindellin mukaan Niinistö onkin Soinin miehiä henkeen ja vereen.

– Sampo Terho on heikompi astia, hänen osaamisensa politiikassa on kyllä parantunut vuosi vuodelta, mutta se ei riitä.  Riitaisan puoluekentän johtaminen on hänelle ylivoimainen tehtävä.

Halla-aho ei tosin osaa johtaa puoluekenttää, mutta kannatus alkaa kyllä nousta kohti entisiä huippulukuja. Tätä puolueen jäsenet haluavat, ja äänestävät Halla-ahon puheenjohtajakseen kesäkuussa Jyväskylässä

Perussuomalaiset tarvitsisivat Lindellin mielestä keulakuvakseen populistin, sellaisen, joka Soini on ollut puheenjohtajana ollessaan. Hän odottaa useamman ehdokkaan ilmoittautuvan puheenjohtajakisaan vielä ennen kesää.

– He lähtevät mukaan lähinnä nostaakseen omaa poliittista profiiliaan. Voittajaksi heistä ei kuitenkaan ole.

– Kukaan perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaista ei ole kansanvillitsijä, keneltäkään ei lennä läppä eikä tule kansan kaipaamia poliittisia letkautuksia, Lindell sanoo.

Jäljelle jää hänen mukaansa vain Jussi Halla-aho, joka on yhden asian mies.

– Maahanmuuttovastaisuus on se asia, joka menee kansaan kuin häkä ja saa äänestäjät uskomaan jälleen kannatuksen nousuun. Hän (Halla-aho) ei tosin osaa johtaa puoluekenttää, mutta kannatus alkaa kyllä nousta kohti entisiä huippulukuja. Tätä puolueen jäsenet haluavat, ja äänestävät Halla-ahon puheenjohtajakseen kesäkuussa Jyväskylässä, Lindell arvioi.

Halla-aho villitsee hänen mukaansa puolueväen Jyväskylässä nimenomaan maahanmuuttovastaisuudellaan. Samalla perussuomalainen puolue tulee kuitenkin hajoamaan. Ihmiset, jotka olivat perustamassa puoluetta vuonna 1995, eivät Lindellin mukaan hyväksy uutta muuttunutta linjaa.

Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini on Harri Lindellin mukaan taitava poliitikko, mutta ei kestä puolueväen arvostelua. Kannatuksen lasku onkin tärkein syy, miksi Soini vetäytyy tehtävästä.

Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini on Harri Lindellin mukaan taitava poliitikko, mutta ei kestä puolueväen arvostelua. Kannatuksen lasku onkin tärkein syy, miksi Soini vetäytyy tehtävästä.

– Itse näin tämän suunnan jo ennen Soinin ilmoitusta ja erosin puolueesta hyvissä ajoin. En voi hyväksyä sitä kovaa oikeistolaista linjaa ja huonontuneita oloja täällä Suomessa, joita puolueessa ajetaan.

– Monta puolueen aktivistia on jo tuomittu joko uskonrauhan rikkomisesta tai rasistisista lausunnoistaan. Uskon, että näitä ylilyöntejä tulee lisää kuin sieniä sateella.

Lindell on seurannut perussuomalaisten valtataistelua sisältä päin vuodesta 1999 lähtien. Marginaalisesta, muutaman prosentin puolueesta ”jytkyn” kautta tähän hetkeen, kun Perussuomalaisten eduskuntaryhmään kuuluu 37 kansanedustajaa viime eduskuntavaalien tuloksen myötä.

– Olin itse mukana ajamassa puoluetta ylös useamman vuoden ajan puoluehallituksesta käsin, puolueen varapuheenjohtajana sekä puolueen lehden päätoimittajana, Lindell kertoo.

Puolueen kannatus on puolittunut kahden vuoden takaisista eduskuntavaaleista, joissa perussuomalaiset sai äänistä lähes 18 prosenttia.

Tuoreimman, YLE:n helmikuussa teettämän puoluekannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on painunut alle yhdeksän prosentin.

– Puolue on menettänyt loistokkuutensa. Suosion romahtaminen on monen eri tekijän summa, Lindell sanoo.

Hänen mukaansa kannatuksen romahtaminen on myös tärkein syy siihen, miksi Soini ei jatka puolueen puheenjohtajana.

– Soini haluaa olla puheenjohtajana silloin, kun pysytään voitolla. Hän ei halua olla tappion karvaassa kalkissa mukana, kun puolueen kannatus romahtaa. Tappio häämöttää seuraavissa vaaleissa, ja puolueväen arvostelua Soini ei kestä.

– Vielä hänellä on mahdollisuus saada esimerkiksi suurlähettilään paikka jostakin maasta, missä voi katsoa jalkapalloa ja harrastaa raveja, hänen lempiharrastuksiaan, Lindell sivaltaa.

Soinin pahimmaksi virheeksi Lindell laskee sen, että perussuomalaiset hyväksyi Kreikan kolmannen tukipaketin. Toinen virhe tuli suomalaisia vielä lähemmäs: riistäminen köyhiltä, kun tehtiin uusi säädös lääkeomavastuusta. Näistä virheistä ei puolue ole Lindellin mukaan toipunut.

– Arvostan Soinia ja pidän häntä hienona persoonana, mutta hän ei kestä arvostelua, jos se tulee puolueen omilta. Hyvää työtä hän on tehnyt, kun on saanut perussuomalaiset nostettua suureksi puolueeksi. Nyt liikkeen kannatus haihtuu kuin aamusumu kesällä.

 

Ylös