Sipilän hallitukseen sittenkin lisää ministereitä – pääministeri valmis lisäykseen

9.3.2017 klo 08:04 Politiikka KD Lehti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on valmis lisäämään ministerien määrää työ- ja oikeusministerin työkuorman vuoksi. Sipilä kertoi eilisiltana STT:lle, että jokainen hallituspuolue voi halutessaan jakaa oman yhdistelmäsalkkunsa, jolloin uusia ministereitä tulisi kolme.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi keskiviikkoiltana, että on ehdottanut yhdistelmäsalkkujen jakamista hallituskumppaneilleen jo syyskuussa. Hänen mukaansa tuolloin salkkujen jakamiseen ei vielä ollut valmiutta, eikä asiasta keskusteltu sen enempää.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoi aiemmin muun muassa Demokraatissa, että hänen työtaakkansa kahden salkun ministerinä on kohtuuton. Sipilän mukaan oikeus- ja työministerin työkuorma on ollut pidempään nähtävissä.

– Sen pohjalta tosiaan tein jo syyskuussa ehdotuksen hallituskumppaneille, että jokainen puolue voi omat yhdistelmäsalkkunsa jakaakin, Sipilä kertoo.

Sipilän mukaan ratkaisuna voi olla myös se, että esimerkiksi oikeusministerin salkkua otetaan hoitamaan puolueeton ulkopuolinen ministeri.

– Minulle tämä ministerimääräkysymys ei ole mikään periaatekysymys. Se on ihan sama onko neljätoista tai viisitoista ministeriä.

Sipilän mukaan ratkaisuna voi olla myös se, että esimerkiksi oikeusministerin salkkua otetaan hoitamaan puolueeton ulkopuolinen ministeri. Pääministerille käy sekin, että vain yksi salkuista jaetaan eli perussuomalaiset jakavat työ- ja oikeusministerin salkun kahdelle ministerille.

Näissä vaihtoehdoissa ministerien määrä nousisi viiteentoista. Salkkujen sisällön neuvottelemisen uudelleen pääministeri kuitenkin torjuu.

– Meillä on niin paljon uudistuksia ja paljon tekemistä, että meidän on turha tämmöiseen käyttää aikaa. Mutta suoraviivainen ratkaisu on minulle kyllä käynyt koko ajan.

Oikeus- ja työministerin salkun lisäksi jaettavaksi voisivat tulla kokoomuksen hoitama opetus- ja kulttuuriministerin salkku sekä keskustan ympäristö- ja maatalousministerin salkku. Sipilän mukaan suurin työmäärä on silti työ- ja oikeusministerin tehtävien yhteensovittamisessa.
Myös Sipilä itse hoitaa yhdistelmäsalkkua, sillä hän vastaa pääministerin tehtävien lisäksi omistajaohjauksesta. Timo Soini (ps.) hoitaa ulkoministerin pestin lisäksi Eurooppa-ministerin tehtäviä.

– Helpompihan se olisi hoitaa yhtä salkkua, se on selvä. Mutta tämä 14 ministeriä on ollut määränä aika sopiva, joten itse priorisoisin sitä vaihtoehtoa, että tulisi yksi lisää.

Pääministeri sanoo, että puoliväliriihi on sopiva paikka tehdä päätöksiä myös ministerien määrästä. Hän on edelleenkin sitä mieltä, että periaatteessa 14 on hyvä määrä.

– Oikeastaan ainoa tässä on tämä yksi ministeri, jolla on ollut liian kova työkuorma. Myöskin sen työkuorman jakaminen jollain toisella tavalla on vaihtoehto. Muutenhan tämä on toiminut tosi hyvin ja tämä kollektiivinen työskentelytapa on ollut nyt hyvin mahdollista.

– Mitä vähemmän ministereitä, niin sitä paremmin tämä on työ on onnistunut.

Lähde: STT–Liisa Kujala
Ylös