YLE:n tuore kysely: Kristillisdemokraatit onnistunut parhaiten nostamaan kannatustaan vaalien alla

6.4.2017 klo 07:46 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kannatus kipusi kuntavaalien ennakkoäänestysviikolla yli viiden prosentin. Kuntavaalien voitosta käydään tiukkaakin tiukempi kisa kokoomuksen, keskustan ja Sdp:n välillä.

Kristillisdemokraatit lähtee erinomaisesta asetelmasta kuntavaalien varsinaiseen äänestyspäivään 9.4. Kristillisdemokraattien kannatus (5,1) ylitti viiden prosentin rajan YLE:n puoluekannatusmittauksessa, joka tehtiin ennakkoäänestysviikon aikana. Lisäystä edelliseen mittaukseen kertyi 1,5 prosenttiyksikköä eli kannatus on tukevassa kasvussa.

– Viime aikoina on ollut vaalitenttejä ja kampanjat ovat käynnissä. Ne ovat ehkä tarjonneet enemmän näkyvyyttä kristillisdemokraateille

Kyselyn suorittaneen Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen arvioi, että kristillisdemokraateilla on voinut olla vaikeuksia päästä esiin, kun vaaleista ollaan oltu kauempana.

– Viime aikoina on ollut vaalitenttejä ja kampanjat ovat käynnissä. Ne ovat ehkä tarjonneet enemmän näkyvyyttä kristillisdemokraateille, Pajunen sanoo.

Kuntavaalien voitosta käydään sen sijaan äärimmäisen tiukka taistelu, sillä kokoomuksen (18,8), keskustan (18,6) ja Sdp:n (18,4) kannatus on käytännössä tasoissa.

Kolmen suurimman puolueen kamppailu kuntavaalien voitosta on tiukentunut entisestään ennakkoäänestyksen aikana.

Myös aiemmat medioiden mielipidekyselyt ovat ennakoineet tiukkaa voittokamppailua, sillä kolmen suurimman puolueen kannatus on mahtunut niissäkin prosenttiyksikön sisään.

Sdp oli Alma Median lehtien kyselyssä ykkönen 19,1 prosentin kannatuksella.

Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä gallupkärki oli kokoomus 19,7 prosentilla. Keskusta oli kummassakin kyselyssä kolmas.

Kärkikolmikkoa seuraa vihreät (12,9), joka on ennakkoäänestysviikolla repinyt kaulaa perussuomalaisiin (9,7), jonka kannatus käväisi maaliskuun mittauksessa jo yli 10 prosentissa.

Vasemmistoliitto (9,4) sen sijaan on nostanut suosiotaan.

Eniten kannatustaan kasvattanut Kristillisdemokraatit (5,1) on nyt liki samoissa lukemissa kuin RKP (5,3).

Kuntavaalien lähestyminen näkyy siinä, että puoluekantansa kertoneiden vastaajien määrä nousi korkeimmaksi sitten loppuvuoden 2015.

Kyselyssä 63,3 prosenttia vastaajista kertoi mitä puoluetta äänestäisi, kun maaliskuussa osuus jäi runsaaseen 56 prosenttiin vastaajista.

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi noin 1 400 ihmistä. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylös