STT: Useissa ennakkoäänestyspaikoissa puutteita vaalisalaisuuden turvaamisessa

7.4.2017 klo 12:52 Politiikka KD Lehti

STT uutisoi, että useassa ennakkoäänestyspaikassa on ollut puutteita vaalisalaisuuden turvaamisessa.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen määräyksestä kaksi oikeusasiamiehen kanslian virkamiestä teki viime viikon torstaina yllätystarkastuksen seitsemään äänestyspaikkaan. Toinen tarkastajista liikkui pyörätuolilla.

STT:n mukaan tarkastuksilla selvitettiin paikkojen esteettömyyttä, saavutettavuutta ja vaalisalaisuuden toteumista.

Tarkastuksessa havaittiin, että Kirkkonummen, Nurmijärven ja Tuusulan ennakkoäänestyspaikoissa oli puutteita vaalisalaisuuden turvaamisessa. Esimerkiksi pyörätuolia käyttäville ei ollut esteetöntä äänestyskoppia, vaan heidän syliinsä annettiin alusta.

Oikeusasiamiehen vuoden 2015 päätöksen mukaan irrallinen, äänestäjän syliin asetettava kirjoitusalusta ei turvaa vaalisalaisuutta riittävästi. Oikeusasiamies selvittää havaitut puutteet vaalisalaisuuden toteutumisessa.

Espoon, Vantaan, Helsingin ja Keravan äänestyspaikoissa oli esteetön äänestyskoppi.

Puutteita havaittiin myös esteettömässä liikkumisessa. Tarkastajien mukaan esimerkiksi joidenkin äänestyspaikkojen pihan soraisuus, kynnysten korkeus ja ovien raskaus vaikeuttivat liikkumista. Lisäksi jotkut äänestyspaikat olivat pieniä, ahtaita ja meluisia.

Tarkastajat myös huomauttivat, että opasteet näkyivät heikosti kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Usein opaste oli vasta ulko-oven vieressä. Oikeusasiamies huomauttaa, että näkyvämmät opasteet ja ilmoitukset voisivat lisätä äänestäjien määrää.

Oikeusasiamiehen yhtenä erityistehtävänä on vammaisten oikeuksien toteutumisen edistäminen, suojeleminen ja seuranta. Tehtävä perustuu YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehtyyn yleissopimukseen, jonka Suomi ratifioi kesäkuussa 2016.

Ylös