Kristillisdemokraattien viesti hallitukselle: Alkoholilain höllennykset ja poliisien määrän vähennykset peruttava

22.4.2017 klo 11:06 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hallituksen politiikka syö turvallisuutta kahdesta suunnasta. Yhtäältä säästöt ovat johtamassa poliisin määrän vähenemiseen ja toisaalta alkoholilain höllennykset lisäävät poliisin tehtävien määrää.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’lla on selkeä viesti ensi viikolla kehysriiheen kokoontuvalle hallitukselle. Hallituspuolueiden on tarkoitus päättää loppuvaalikauden talouslinjaukset. Tällä hetkellä budjettikehykset osoittavat sisäisen turvallisuuden kannalta valitettavan tosiasian: Poliisien määrä vähenee nykyisillä kehyksillä 200:lla.

Essayah’n mielestä kehitys on huolestuttava varsinkin, kun samaan aikaan hallitus on höllentämässä alkoholilakia ja sallimassa lonkerot ja vahvat oluet kauppojen hyllyille. Se johtaa väistämättä poliisin tehtävien lisääntymiseen.

Poliisilla on kyllä muitakin tehtäviä kuin lisääntyvien, alkoholin aiheuttamien järjestyshäiriöiden hoitamista

Esimerkiksi sisäministeri Paula Risikko on esittänyt julkisuudessa arvion, että uusi alkoholilaki edellyttäisi 300 uuden poliisimiehen palkkaamista.

Essayah kritisoikin hallitusta sisäisen turvallisuuden heikentämisestä kahdelta suunnalta.

– Täytyy toivoa, että hallitus tekisi puoliväliriihessä poliisien resurssien kannalta myönteisiä päätöksiä.

– Alkoholilain suhteen täytyy vain toivoa, että järki voittaisi, sillä poliisilla on kyllä muitakin tehtäviä kuin lisääntyvien, alkoholin aiheuttamien järjestyshäiriöiden hoitamista.

Kristillisdemokraattien puoluehallitukselle Helsingissä puhunut Essayah muistutti kristillisdemokraattien piirijohtajia useita paikkakuntia kurittavista ammatillisen koulutuksen säästöistä.

Hallituksen läpiajamat säästöt ovat jo nyt johtaneet 700 opettajan irtisanomisiin ammattioppilaitoksissa ympäri Suomea. Myös opetuksen laadun heikkeneminen huolettaa. Essayah kertoi, että esimerkiksi perushoitajaopiskelijan psykologian kurssi oli sisältänyt vain yhden tapaamisen opettajan kanssa ja muu oppiminen oli tapahtunut verkossa.

– Kristillisdemokraattien peräänkuuluttamaa inhimillisempaa otetta kaivattaisiin tässäkin asiassa, Essayah sanoo.

Ylös