Suomi on 40 miljardia Ruotsia jäljessä

2.5.2017 klo 12:21 Politiikka Samuli Rissanen

Teknologiateollisuus on päässyt kasvuun kiinni. Takamatka on kuitenkin suuri. Ruotsin viime vuosien talouskehityksellä Suomen bruttokansantuote olisi nyt 40 miljardia suurempi.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa oli lähes 69 miljardia euroa vuonna 2016. Kasvua edellisvuotisesta oli noin puoli prosenttia.

Vuoden loppua kohden ja edelleen kuluvan vuoden alussa on kasvu kiihtynyt, ja nousu on koskenut kaikkia päätoimialoja. Yritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä on kehittynyt myönteisesti.

Ruotsissa vuosina 2009-2016 toteutuneella kasvuvauhdilla Suomen bruttokansantuote olisi vuositasolla 40 miljardia euroa nykyistä suurempi

– Suomen tilanne on hiljalleen paranemassa muun muassa kilpailukykysopimuksen ansiosta. Yrityksiltä tuleekin viestejä siitä, että tarjouspyyntöjä saadaan neuvoteltua tilauksiksi entistä paremmin, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen kertoo.

Teknologiateollisuuden yritykset saivat uusia tilauksia tammi-maaliskuussa euromääräisesti 13 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2016. Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kolme prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa.

– Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan keväällä suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Turunen arvioi.

Naapurimaahan Ruotsiin verrattuna Suomi lähtee kirimään pitkältä takamatkalta.

Ruotsi on nimittäin ollut yksi EU-maiden vahvimmin kasvaneista talouksista vuoden 2008 jälkeen. Teknologiateollisuuden laskelma osoittaa, että Ruotsissa vuosina 2009-2016 toteutuneella kasvuvauhdilla Suomen bruttokansantuote olisi vuositasolla 40 miljardia euroa nykyistä suurempi.

– Kirittävää siis riittää. Tehtävää ei yhtään helpota se, että investoinnit ovat viime vuosina olleet hyvin alhaisella tasolla, Turunen toteaa.

Teknologiateollisuuden yritykset työllistävät Suomessa noin 288 000 henkilöä.

Ylös