Kansainvälinen lehdistö Ranskan presidentinvaaleista: Eurooppa säästyi painajaiselta

8.5.2017 klo 13:29 Politiikka Samuli Rissanen

STT:n kokoaman lehdistökatsauksen mukaan kansainvälisessä mediassa Emmanuel Macronin vaalivoittoa on pidetty enimmäkseen hyvänä uutisena. Monet kuitenkin varoittavat, ettei äärioikeiston Marine Le Penin kannatusta pidä ohittaa olankohautuksella.

Financial Times kiitti Macronin voittoa, mutta totesi myös, että Le Penin vaalimenestys nosti Ranskan äärioikeiston poliittiselle kartalle tavalla, jota ei ole ennen nähty.

Kansainvälinen media kiittää Macronin voittoa, mutta varoittaa vahvistuneesta äärioikeistosta

– Se, että (Le Peniä) äänesti noin 10,6 miljoonaa ihmistä, kertoo syvästä tyytymättömyydestä ja vihasta poliittista eliittiä kohtaan. Se voi ruokkia äärioikeistoa vuosia eteenpäin – erityisesti jos Macron ei pysty lunastamaan lupauksiaan, lehti varoitti.

Myös brittilehti Guardian varoitteli Macronia tulevista haasteista.

– Ranskalaiset äänestäjät ovat torjuneet sen katastrofin, joka Le Penin presidenttiys olisi ollut, lehti kirjoitti ja muistutti, että Macronin on nyt saatava aikaan lupaamansa muutosta, vaurastumista ja yhtenäisyyttä.

Konservatiivinen saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung sanoi, että Eurooppa säästyi painajaiselta, kun Le Pen ei voittanut. Lehden mukaan Macronin valinta rauhoittaa tilannetta Euroopassa, vaikka ”harhakuvitelmia” ei pidäkään elätellä. Tageszeitung kirjoitti, että Macronin selkeä vaalivoitto on Ranskalle suuri helpotus.

Washington Postin mukaan Ranska torjui oikeistopopulistien seireenikutsun, joka on lumonnut äänestäjiä Yhdysvalloissa ja Britanniassa. New York Times kuvasi pääkirjoituksessaan Macronin voittoa voitoksi toivolle ja optimismille. Lehti huomautti kuitenkin, että Macron saa johtoonsa syvästi jakautuneen maan.

Fox Newsin johtoon kuuluva John Moody kirjoitti, että Ranska valitsi helpon tien ja äänesti ”lisää samaa”.

– Ranska on toistaiseksi pysäyttänyt liu’un kohti populismia, jonka brexit-äänestys ja Donald Trumpin vaalivoitto aloittivat. Jää nähtäväksi, pystyykö Macronin Ranska tyydyttämään ne ranskalaiset, jotka ovat kyllästyneitä vastaanottamaan käskyjä Brysselin byrokraateilta, Moody sanoi.

Myös kiinalainen Global Times katsoi, että Ranskan äänestystulos on voitto Trumpin vaalivoiton jälkeistä populismin aaltoa vastaan.

– Saattaa kuitenkin olla vielä liian varhaista päätellä, että maailmanpolitiikassa populismin kärki alkaa taittua, kommunistisen puolueen alainen lehti kirjoitti.

Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella Emmanuel Macron sai äänistä 66,1 prosenttia ja Marine Le Pen 33,9 prosenttia.

Äänestysprosentti jäi 75:n tuntumaan.

Lähde: STT

Ylös