Sari Essayah tyrmää spekulaatiot uusista hallitusneuvotteluista ennenaikaisina: ”Soittoja ei ole tullut”

10.6.2017 klo 21:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah yllättyi perussuomalaisten puoluekokousväen muutoshalukkuudesta. Essayah uskoi Sampo Terhon voittoon ja esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistön jääminen varapuheenjohtajiston ulkopuolelle hätkähdytti.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-Ahon valinta perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajiston vaihtuminen kansanedustaja Laura Huhtasaareen, Teuvo Hakkaraiseen ja Juho Eerolaan kertoo Essayah’n mukaan erittäin vahvasta muutoshalusta perussuomalaisten keskuudessa.

– Itse en osannut aistia tätä. Ehkä olen ollut eduskunnassa ja muutoin vain ”soinilaisten” kanssa tekemisissä, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan mukaan on vaikea arvioida, millaisesta muutostarpeesta perussuomalaiset tänään äänestivät, sillä uunituoreen puoluejohtajan Jussi Halla-Ahon linjapuhe on kuulematta.

Nähtäväksi jää, millainen kuilu Soinin kaudella kristillissosiaaliseksi puolueeksi itsensä määritelleiden perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välille repeää Jussi Halla-Ahon puheenjohtajuuden myötä.

Essayah myöntää, ettei itsekään ole selvillä, minkälainen linjaero Halla-Ahon ja väistyvän puheenjohtajan tai puheenjohtajuudesta kisanneen Sampo Terhon välillä on. Väittelyissä keskityttiin pitkälti maahanmuuttopolitiikkaan, mutta monet laajat kysymykset koskien taloutta, työllisyyttä tai sosiaalipolitiikkaa jäivät varjoon.

Kaksi muuta hallituspuolueiden puheenjohtajaa, kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Juha Sipilä ovat kuitenkin omissa lausunnoissaan arvioineet, että perussuomalaisten linja on muuttumassa ja puolue on nyt eri kuin Timo Soinin johdossa.

Sipilä on kuvannut Halla-Ahon valinnan olevan kova paikka hallitukselle. Kokoomuksen Petteri Orpo on jo puolestaan kovistellut perussuomalaisten tuoretta puheenjohtajaa sitoutumaan sekä hallitusohjelmaan että periaatteisiin.

Essayah uskoo, että Halla-Ahollekin nykyinen hallitusohjelma kelpaa ja että hän sitoutuu siihen.

– Pallo on nyt hallituksella, kuinka he tämän puheenjohtajavaihdoksen hoitavat.

Lisämaustetta hallituksen soppaan tulee ministerivaihdoksista. Essayah epäilee, että perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja ja nykyinen ulkoministeri Timo Soini jää ilman salkkua.

Hallituskumppaneiden nokitteluun vastannut Halla-Aho on kritisoinut etenkin kokoomusta siitä, että se on valmis repimään hallitusohjelman ja aloittamaan uudet hallitusneuvottelut kristillisdemokraattien ja RKP:n kanssa.

Essayah’n mukaan asiaa on ennenaikaista spekuloida. Kristillisdemokraatit olivat toki vastauksineen lähinnä hallitusohjelman linjauksia, kun tunnusteluja tehtiin viime eduskuntavaalien jälkeen 2015.

– Osa hallitusohjelmaan päätyneistä asioista oli jo meidän vaaliohjelmassakin, mutta aika moni asia on myös muuttunut hallitustaipaleen aikana, Essayah sanoo.

Hallituksen rämpiminen soten ja monen muun hankkeen suhteen mutkistaa kuviota eikä hallitusvastuuseen hyppääminen kriisiytyneen tilanteen jälkeen olisi aivan yksinkertaista. Se vaatisi paljon aikaa ja neuvotteluja.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät myöskään ole lähestyneet Essayah’n johtamia kristillisdemokraatteja.

– Ei, soittoja ei ole tullut siltä suunnalta.

Nähtäväksi jää sekin, millainen kuilu Soinin kaudella kristillissosiaaliseksi puolueeksi itsensä määritelleiden perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välille repeää Jussi Halla-Ahon puheenjohtajuuden myötä.

Essayah korostaa, että perussuomalaiset evät aiemminkaan ole olleet kristillisdemokraatteja vaan puolueilla on erilainen ideologinen tausta.

Ylös