Vishal Mangalwadi: Raamattu on demokratian perusta

11.6.2017 klo 16:26 Politiikka Esa Erävalo

Suomessa vieraillut lakitieteen tohtori ja filosofi Vishal Mangalwadi esitteli täällä teostaan Kirja, joka muutti maailmasi. Mangalwadi muistutti presidentti Abraham Lincolnin (1809–65) sanoista. – Jumala ei ole antanut ihmisille Raamattua parempaa. Kaikki maailman Vapahtajan antama hyvä välittyy meille tämän kirjan kautta, Mangalwadi siteerasi.

Kansanedustaja Antero Laukkanen kutsui intialaisen Vishal Mangalwadin Suomeen. Laukkanen oli kirjoittanut esipuheen Mangalwadin teokseen Kirja, joka muutti maailmasi. Miten Raamattu muokkasi läntistä maailmaa. Päivä julkaisi kirjan 2017.

– Tiedättekö, miksi teillä on eduskunta Suomessa, miksi Suomi on kansallisvaltio? kysyi intialainen Vishal Mangalwadi eduskunnan pikkuparlamentissa, jossa julkaistiin hänen kirjansa Kirja, joka muutti maailmasi. Miten Raamattu muokkasi läntistä maailmaa.

Mangalwadi vastasi alkamalla kertoa Englannin parlamentista.

– 200 vuotta sitten parlamentti oli vain herrasmiesten kerho, jossa maanomistajat ja aristokratia keskustelivat keskenään. Moni parlamentin jäsen omisti laivayhtiöitä, jotka kuljettivat orjia Karibialle ja sieltä heidän tuottamaansa sokeria Englantiin. John Wesleyn mukaan tämä oli Jumalalle kauhistus ja sen piti loppua. William Wilberforce sitoutui muutokseen ja kolmen vuosikymmenen taistelun jälkeen parlamentti uudistui. Jokainen päätös alistettiin testille: onko tämä oikein, moraalista ja hyvää.

Tälle antoi perustan Raamattu, jossa Mangalwadin mukaan on alusta loppuun esikuvana ajatus Jumalan valtakunnasta.

Vapaus on mahdollinen vain Jumalan, lain ja oikeuden kunnioituksen ja valittujen kansan edustajien hallitessa kansakuntaa.

–  Jo Israelin kansakunnan alussa piti kansaa johtamaan valita miehiä, jotka ovat tunnetut oikeudenmukaisuudesta ja moraalisuudesta.

Toisin oli Kreikan ”viisailla”, kuten Platonilla, jonka mukaan demokratia oli hallitsemisen pahin muoto, manipuloidun roskajoukon valtaa.

– Platonin oppilas Aristoteles opetti Aleksanteria, joka oli pahin tyranni. Poliittisen järjestäytymisen idea silloisessa Kreikassa oli imperiumi, ei demokratia. Imperiumi on pakanallinen idea, joka suuntautuu sotaan. Kansa ja kansallisvaltio on juutalainen ajatus.

Valistus alkoi pettää Eurooppaa ajatuksella, että demokratia tuli Kreikasta. Ajatusta popularisoi esimerkiksi Will Durant. Sen sijaan moderni oikeusvaltioperiaate on Mangalwadin mukaan lähtöisin ajatuksesta, että Jumala on ylin hallitsijamme.

– Vapaus on mahdollinen vain Jumalan, lain ja oikeuden kunnioituksen ja valittujen kansan edustajien hallitessa kansakuntaa. Skotlanti oli ensimmäinen demokratia, ensimmäinen koulutettu kansa, mikä perustui muiden muassa reformaattori John Knoxin aikaansaamiin uudistuksiin ja Skotlannin kirkon antamaan esimerkkiin. Ajatus oli rakentaa Skotlantiin uusi Jerusalem, selvittää Mangalwadi.

Hän käy kirjassaan läpi historiaa ja osoittaa raamatullisen ajattelun vaikutuksen orjuuden hävittämiseen, tieteen ja tekniikan kehitykseen ja yliopistojen perustamiseen.

– Raamattu ei ole pelkkä henkilökohtaisen hartauselämän opas. Se on länsimaisen sivilisaation perusta.

2017_Laukkanen_Mangalwadi_

Tilaisuuden järjesti Antero Laukkanen yhdessä Ajatushautomo Kompassi ry:n kanssa. Laukkanen kirjoitti esipuheen Mangalwadin kirjaan.

Mangalwadi ottaa kantaa nykyiseen keskusteluun totuuden jälkeisestä ajasta.

– Mitä tapahtuu kulttuurille, jossa ei ymmärretä mikä on totta, hyvää ja oikeudenmukaista? Tilalle tulee valhe, raaka valta ja vallankäyttö, hän pelkää.

Kristityt perustivat koulu- ja yliopistolaitoksen Intiaan, niin kuin aikoinaan Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Mangalwadi on huolissaan heidän perintönsä hukkaamisesta.

– Maallistuminen vie pohjan alkuperäiseltä idealta opettaa opiskelijoille moraalisia hyveitä, luonnetta ja kansalaisuutta.

Siksi hän on ollut mukana perustamassa ilmaista etäopiskelukeskusta. Mangalwadi haluaa muuttaa kirkkoja yliopistotasoisen opiskelun paikoiksi ja yhteisöjen palvelukeskuksiksi. Osoite on virtuescampus.com.

Vishal Mangalwadi

Intialainen Vishal Mangalwadi on lakitieteen tohtori ja filosofi, joka on kirjoittanut 18 teosta ja luennoinut yli 30 maassa. Hän on yhteiskunnallinen uudistaja, joka vaimonsa Ruthin kanssa perusti yhteisön palvelemaan maaseudun köyhiä. Hän on työskennellyt alimpien kastien vapauttamiseksi, sorron ja korruption poistamiseksi.

 

Ylös