Hallituspuolueiden neuvotteluille tyly loppu: Ei edellytyksiä jatkaa

12.6.2017 klo 14:29 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilä‏ ja valtiovarainministeri Petter Orpo kertovat twitter-tileillään, että keskustalla ja kokoomuksella ei ole edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

– Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kertovat twitter-tileillään samanaikaisesti.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä, kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo ja perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho neuvottelivat aamupäivällä yhdessä vain noin kahden tunnin ajan hallitusyhteistyön edellytyksistä.

Tämän jälkeen perussuomalaisten Halla-aho poistui pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta.

Käytännössä hallituyhteistyön kaatuminen merkitsee joko uusia, ennenaikaisia vaaleja tai perussuomalaisten korvaamista hallituksessa muilla oppositiopuolueilla.

Perussuomalaisten korvaaminen Rkp:lla ja KD:lla muodostaisi hallituksen, jolla olisi eduskunnassa äärimmäisen niukka enemmistö, 101 edustajaa.

Pääministeri Juha Sipilä on ollut kaikkiin oppositiopuolueiden puheenjohtajiin yhteydessä jo sunnuntaina.

Toistaiseksi halukkuuttaan lähteä uusiin hallitusneuvotteluihin ilman vaaleja ovat viestittäneet Rkp ja Kristillisdemokraatit.

Sekä Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson että kristillisdemokraattien Sari Essayah ovat todenneet, että uudet hallitusneuvottelut tarkoittavat myös uutta hallitusohjelmaa.

Vihreät ja vasemmistoliitto toivovat puolestaan uusia vaaleja.

Perussuomalaisten korvaaminen Rkp:lla ja KD:lla muodostaisi hallituksen, jolla olisi eduskunnassa äärimmäisen niukka enemmistö, 101 edustajaa.

Ylös