Supo nosti terrorismin uhka-arviota – tietoon tullut aiempaa vakavampia hankkeita

14.6.2017 klo 14:07 Kotimaa KD Lehti

Supo nosti terrorismin uhka-arviota Suomessa. Tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia. Poliisi on näkyvämmin läsnä yleisötilaisuuksissa.

Suojelupoliisin (supo) tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa.

Supo on antanut uuden arvion terrorismin uhasta.

– Jos aiemmin oli suunnitelmallisten iskujen kohdalla matala, nyt ollaan kokonaan tasolla kohonnut, sanoo supon päällikkö Antti Pelttari.

Supo arvioi uhkaa uudella neliportaisella asteikolla: erittäin korkea, korkea, kohonnut ja matala. Nyt ollaan kokonaisuudessaan tasolla kohonnut.

Supo arvioi uhkaa uudella neliportaisella asteikolla: erittäin korkea, korkea, kohonnut ja matala. Nyt ollaan kokonaisuudessaan tasolla kohonnut. Aiempi uhka-arvio on marraskuulta 2015. Sen mukaan yksittäisten väkivallantekojen uhka oli kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka matala.

– Koska terroriuhka Suomea kohtaan on vakavampi kuin koskaan aiemmin, on tärkeää kyetä kertomaan siitä mahdollisimman selkeästi, Pelttari kertoo uudesta portaikosta.

Myös suomalaiset voivat joutua länsimaita vastaan suunnattujen iskujen kohteeksi, supo arvioi.

Supon mukaan erilaisia uskonnollisia intressejä edustaviin kohteisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin kohdistuu tavallista suurempi uhka. Uhkaa on sekä terroristijärjestöjen että yksittäisten toimijoiden taholta.

– Toistaiseksi uhkatason kohoaminen ei näy kansalaisille erityisemmin. Poliisi on näkyvämmin läsnä yleisötilaisuuksissa, sanoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta.

Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on supon mukaan vahvistunut.
Supon mukaan Suomi nähdään osana länsimaita ja Isisin vastaista liittoumaa. Propagandaa tuotetaan suomeksi ja suunnataan Suomea vastaan. Propaganda kehottaa iskuihin Suomessa.

Supon mukaan iskujen uhkaa nostaa se, että iskuja pyritään suuntaamaan laajasti kaikkia vihamielisiksi katsottuja valtioita vastaan.

Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on supon mukaan kohonnut äärijärjestö Isisissä merkittäviin asemiin ja heillä on käytössään laajat verkostot järjestön sisällä.

Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista, supo kertoo.

Supon mukaan ”terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden” määrä on kasvanut erityisesti viime vuosina, ja vuodesta 2012 kasvua on ollut 80 prosenttia. Kohdehenkilöitä on noin 350. Supon mukaan sidokset terroristiseen toimintaan ovat entistä suorempia ja vakavampia.

Yhä suurempi osa on osallistunut aseelliseen konfliktiin, ilmaissut halua osallistua aseelliseen toimintaan tai vastaanottanut terroristista koulutusta.

Lähde: STT–Tuuli Oikarinen, Maria Rosvall
Ylös