Sisäministeriö haastaa suomalaiset liputustalkoisiin

22.6.2017 klo 14:56 Kotimaa Kristiina Kunnas

Sisäministeriö haluaa suomalaiset mukaan liputustalkoisiin. #Liputan-kampanja starttasi sisäministerin vierailulla helsinkiläiseen lähiöön ja perinteisellä lipunnostolla.

#Liputan-kampanja on osa sisäministeriön Suomi100-juhlavuotta. Kampanjaan kuuluu oman #Liputan-kuvan tekeminen ja jakaminen sosiaalisessa mediassa, sekä liputussääntöjen selostus huumorin keinoin.

Sisäministeri Paula Risikko nosti keskiviikkoaamuna Suomen lipun salkoon kampanjan kunniaksi helsinkiläisen rivitaloyhtiön pihamaalla Laajasalon Yliskylässä.

– Sisäministeriö liputtaa tänään siniristilipun edustamien arvojen puolesta, vaikkei virallinen liputuspäivä olekaan, Risikko lausui.

Liputushetki loi aurinkoiselle pihamaalle juhlavan tunnelman. Kodikkuutta loi kaikille paikalle saapuneille tarjottu kahvi korvapuusteineen.

Yksityishenkilöiden liputusta ei juurikaan säännellä. Liputtaa voi vaikka joka päivä, jos kokee siihen aihetta, kunhan lähtökohtaisesti laskee lipun salosta ennen pimeää.

– Liputuksesta on tullut etäinen ja vähän virallisen oloinen asia, mitä sen ei kuuluisi olla. Halusimme luoda uuden ja vapaan mahdollisuuden liputtamiseen, sillä Suomen lippu kuuluu kaikille, sanoo sisäministeriön erityisasiantuntija Hanne Huvila.

Kampanjan yhteydessä julkaistiin sisäministeriön ohjeita liputukseen. Kuvituksen on taiteillut Finnish Nightmares -sarjakuvan tekijä Karoliina Korhonen. Ujo suomalainen Matti kohtaa niissä liputukseen liittyviä ongelmia.

– Yksityishenkilöiden liputusta ei juurikaan säännellä. Liputtaa voi vaikka joka päivä, jos kokee siihen aihetta, kunhan lähtökohtaisesti laskee lipun salosta ennen pimeää, Huvila muistuttaa.

2017_Liputan_fnm-mummo

Synttäreinä voi aivan vapaasti liputtaa. (Kuvitus Karoliina Korhonen)

Mummon 80-vuotispäivänä saa lipun nostaa salkoon, ja vaikka ihan tavallisena arkipäivänäkin.

2017_Liputan_fnm-lipunnosto

Eikä tarvitse olla mestarillinen solmuntekijä, sillä nykyään lipuissa on lähes aina kiinnikkeet. (Kuvitus Karoliina Korhonen)

Sisäministeriössäkin tiedetään, että suomalaisilla lipunnostoon liittyy tiettyä arvokkuutta ja vakavahenkisyyttä.

– Sitä ei kuitenkaan kannata jännittää, sillä liputuksen pitäisi olla ensisijaisesti iloinen asia.

Tärkein muistisääntö on, ettei lippu saa koskettaa maata. Lippu nostetaan salon huipulle hillityn arvokkaasti tasaisin ja rauhallisin vedoin. Lippunarut kiristetään tiukalle ja kiinnitetään huolellisesti hakaan.

– Lippusolmujen tekoa ei tarvitse jännittää, sillä nykyisissä lipuissa on useimmiten valmiskiinnikkeet, joilla lippu on helppo kiinnittää naruun ja nostaa salkoon.

Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin ylös ja lasketaan sitten kolmanneksen alaspäin, niin että lipun alareuna on salon puolivälissä. Pois otettaessa lippu nostetaan jälleen takaisin ylös, ja lasketaan sitten alas.

IMG_1627

– Tänään ei ole virallinen liputuspäivä, mutta liputtaa voi vaikka joka päivä. Sisäministeriö liputtaa tänään siniristilipun edustamien arvojen puolesta, totesi Paula Risikko nostaessaan lipun yliskyläläisen rivitaloyhtiön salkoon Laajasalossa Helsingissä. (Kuva Kristiina Kunnas)

#Liputan-kampanja:

  1. Mene osoitteeseen intermin.fi/liputan tai intermin.fi/flaggar
  2. Lataa sinulle tärkeästä aiheesta ottamasi valokuva palveluun
  3. Kerro minkä puolesta liputat
  4. Nosta lippu liehumaan jakamalla kuva sosiaalisessa mediassa ja lisää kuvaan tunnisteet #Liputan #Flaggar
Ylös