Essayah kolumnissaan: Kesätauko tarpeen

28.6.2017 klo 08:02 Kolumnit Sari Essayah

”Melkein” hallituskriisi nakertaa kansalaisten kokemaa luottamusta politiikkaa kohtaan. Samoin Perussuomalaisen puolueen hajoamisen peräaalto keikuttaa hallitusvenettä vielä pitkään.

Tärkeintä olisi juuri nyt sekä hallitukselle että oppositiolle keskittyä suomalaisten asioiden hoitamiseen. Sote- ja maakuntauudistus ovat hallituksen ajamalla mallilla ongelmissa perustuslakivaliokunnassa. Meille se ei ole yllätys, sillä Kristillisdemokraatit ovat koko ajan nostaneet päähuolinaan esille yhtiöittämisen vaikeuttavan integraatiota ja valitun valinnanvapauden mallin hankaloittavan yhdenvertaisuutta. Haasteena ovat yksityisten monopolien muodostuminen ja pienten yritysten ja yhdistysten toimintaedellytysten turvaaminen.

Opposition osaamista olisi kaivattu sote-valmistelussa, mutta nyt viimeistään näitä näkökulmia on kuultava.

Huonosti toteutettu sote-uudistus voi johtaa säästöuran sijaan lisäkuluihin. Huonolla politiikalla talouskasvun hedelmät on äkkiä syöty.

Vaatimuksemme maakuntavaalien lykkäämisestä on entistä perustellumpaa. Hallituksen aikataulu ei täytä Euroopan neuvoston suosituksia. Vaaleja koskevan lainsäädännön pitäisi olla valmiina vuotta ennen vaaliajankohtaa. Vaalirahoituslain mukainen vaaliaika alkaa kuusi kuukautta ennen vaaleja, mutta meiltä puuttuu koko lainsäädäntö.

Alkaneen talouskasvun hyötyjä ei ole vara hukata. Alkoholilain läpi runnominen asiantuntijoiden varoituksia kuulematta johtaa päihdehaittojen ja kulujen hurjaan kasvuun sekä inhimillisiin tragedioihin.

Huonosti toteutettu sote-uudistus voi johtaa säästöuran sijaan lisäkuluihin. Huonolla politiikalla talouskasvun hedelmät on äkkiä syöty. Jos työllisyyspolitiikkaa hoidetaan vain markkinaehtoisesti moni pitkäaikaistyötön, mielenterveyskuntoutuja ja osatyökykyinen ei pääse talouskasvun hedelmistä edes haukkaamaan. Heikommista huolehtimista ja inhimillisempää otetta tarvitaan – ei unohdeta sitä kesälomillakaan!

Ylös