STT: Maakuntavaalit siirtyvät tammikuulta eteenpäin

5.7.2017 klo 13:43 Politiikka Kristiina Kunnas

STT:n tietojen mukaan maakuntavaalit siirtyvät tammikuulta myöhemmäksi. Vaalit oli määrä järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä.

Sote- ja maakuntauudistuksesta vastaavat ministerit ovat pohtineet tänään uudistuksen aikatauluja.

Perustuslakivaliokunnan viimeviikkoisen lausunnon jälkeen soten valinnanvapauslaki vaatii täydentävän esityksen ja uuden lausuntokierroksen. Hallitus on aiemmin linjannut maakuntauudistuksen ja valinnanvapauslain käsittelemisestä yhtä aikaa. Maakuntauudistuksen lainsäädännön olisi pitänyt olla valmis marraskuun alussa, jotta maakuntavaalit olisi voinut järjestää tammikuussa.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi aiemmin, että maakuntavaalien järjestäminen erillään maksaisi valtiolle 15 miljoonaa euroa lisää, koska valtion pitäisi korvata kustannukset vaalit järjestäville kunnille.

Maakuntien on hallituksen esityksen mukaan määrä aloittaa vuoden 2019 alussa. Sote- ja maakuntauudistusten projektinjohtajana toiminut Tuomas Pöysti arvioi viime viikolla perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, että maakuntavaaleissa valittujen toimijoiden täytyy tehdä maakuntien keskeiset päätökset.

Tässä tilanteessa on välttämätöntä siirtää maakuntavaaleja kunnolla eteenpäin

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah on toistuvasti vaatinut vaaleja siirrettäväksi.

– Tässä tilanteessa ei ole ainoastaan järkevää, vaan myös aikataulu ja valmistelun keskeneräisyys huomioiden välttämätöntä, siirtää maakuntavaaleja kunnolla eteenpäin. Maakuntavaalien pitäminen edellyttää valmiita lakeja, Essayah sanoi kdlehti.fi:ssä 29. kesäkuuta.

 

Lähteet: STT–Mikko Isotalo, kdlehti.fi–Samuli Rissanen
Ylös