Seulonta vähensi kuolleisuutta suolistosyöpään

15.8.2017 klo 08:40 Kotimaa KD Lehti

Suolistosyövän seulonnan on ulkomaisissa tutkimuksissa todettu vähentävän suolistosyövän aiheuttamaa kuolleisuutta noin 16 prosentilla.

Suolistosyövän seulonnan on ulkomaisissa tutkimuksissa todettu vähentävän suolistosyövän aiheuttamaa kuolleisuutta noin 16 prosentilla.

Myös Suomen suolistosyövän seulontaohjelma on vähentänyt kuolleisuutta suolistosyöpään.

Suomen seulontaohjelman vaikuttavuutta tutkittiin siten, että puolet seulottavasta ikäluokasta kutsuttiin seulontaan ja toinen puoli oli verrokkiryhmä eikä saanut kutsua. Vaikuttavuutta mitattiin vertaamalla, kuoleeko verrokkiryhmästä suurempi määrä suolistosyöpään kuin seulontaryhmästä.

– Aiempi tutkimustulos oli vastoin ennakko-odotuksia, ja siksi oli tärkeä selvittää, miksi kuolleisuus ei vähentynyt seulontaan kutsutuilla, johtaja Nea Malila Suomen Syöpärekisteristä kertoo.

Suomen ohjelma on kaiken kaikkiaan vähentänyt kuolleisuutta noin viisi prosenttiyksikköä

Suomessa suolistosyövän seulonta aloitettiin tutkimusasetelmassa vuonna 2004. Vuonna 2014 ohjelma kattoi noin puolet Suomen kunnista. Tällä hetkellä suolistosyövän seulonta on tauolla, mutta ohjelman jatkoa ja vaikutuksia tutkitaan.

Tutkimuksessa laskettiin, mikä on epäsuorien vaikutusten kokonaisvaikutus suolistosyöpäkuolleisuuteen.

– Tulosten perusteella Suomen ohjelma on kaiken kaikkiaan vähentänyt kuolleisuutta noin viisi prosenttiyksikköä, joka on samaa suuruusluokkaa kuin muissa maissa tehdyissä tutkimuksissa, tutkija Joonas Miettinen sanoo.

 

Ylös