Kristillisdemokraattien Peter Östman tunnustaa: ”Oppositiorooli on ollut KD:lle erittäin haastava”

18.8.2017 klo 14:39 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitää Kristillisdemokraatteja varteenotettavana vaihtoehtona puoluekentällä. Viime kauden hallitusvastuu ja rakentava oppositiopolitiikka tällä vaalikaudella on vahvistanut puoluetta.

Kristillisdemokraateille viime vaalikausi oli poliittisen vaikutusvallan osalta jättipotti. Puolue oli hallitusvastuussa, kesään 2014 saakka europarlamentissa oli oma edustaja ja kansanedustajiakin oli nykyistä enemmän.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuodesta 2011 vaikuttanut Peter Östman myöntää, että oppositiossa on ollut erittäin haastavaa olla.

– Tarvitsemme lisää näkyvyyttä meille tärkeissä asioissa. Vain siten voimme parantaa kannatustamme. Hyvistä aloitteista ei ole hyötyä, jos tieto niistä ei leviä

Kristillisdemokraatitien vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelma olisi ollut helposti sovitettavissa myös Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan. Oppositiorooliin sen sijaan on ollut vaikeampaa sonnustautua.

– Oppositioryhmien odotetaan kyseenalaistavan hallituksen linjauksia ja esittävän vaihtoehtoja sen esityksille. Jos haluaa hoitaa tämän tehtävän kristittynä, ja hyvällä omallatunnolla, merkitsee se suurta vastuuta ja harkintaa, Östman sanoo.

Toisaalta harkitulla ja rakentavalla ajattelutavalla Kristillisdemokraattit ovat välttäneet monta poliittista karikkoa.

Östman uskoo, että rakentavan lähestymistavan vuoksi Kristillisdemokraattien maine varteenotettavana, yhteistyökykyisenä ja hallituskelpoisena puolueena on jopa vahvistunut.

Östman kertasi eduskuntaryhmän tavoitteita Seinäjoella kokoontuneelle puoluekokousväelle. Kristillisdemokraattien edustajat ovat pitäneet esillä erityisesti perhe- ja väestöpolitiikkaan liittyviä kysymyksiä sekä puolustaneet heikompien asemaa. Koulutus, yrittäjyys ja työllisyys ovat olleet keskeisiä teemoja.

Yksi vaalikauden tärkeimpiä saavutuksia on Kristillisdemokraattien aloitteesta tehty välikysymys maatalouden tilasta, jota lähes kaikki muut oppositiopuolueet tukivat ja joka sai kiitosta jopa hallituspuolueiden edustajilta.

Kristillisdemokraatit ovat julkistaneet joukon useita hyviä omia malleja erilaisiin ajankohtaisiin uudistustarpeisiin, kuten taaperobonus, kannustava perusturva ja kannustava opintotuki-malli.

– Eduskuntaryhmämme tavoitteena on tuoda esiin rakentavia mutta tiukkoja kantoja liittyen turvallisuus, EU- ja maahanmuuttopolitiikkaan, sillä nämä asiat tulevat olemaan keskiössä myös loppukauden aikana, Östman lisää.

KD:n edustajat ovat olleet perustamassa Aito avioliitto-kansalaisaloitetta ja luonnollista perhettä tukemaan tarkoitettua Familia-verkosto eduskuntaan.

Niin ikään eduskunnassa pitkään toiminut raamatturyhmä on jatkanut toimintaansa kristillisdemokraattien ohjaksissa.

Israel-kysymysten ylläpitäminen on onnistunut ystävyysryhmän ja muun toiminnan kautta.

– Monet dramaattiset tapahtumat sekä epäoikeudenmukaiset ja syrjivät päätökset kuluneen vuoden aikana osoittavat taas kerran, että Israel tarvitsee entistä enemmän ystäviään, kannatusta sekä tukea.

Pienimmän oppositiopuolueen asema on kuitenkin haastava siinäkin mielessä, että Kristillisdemokraattien aloitteiden on ollut vaikea ylittää uutiskynnystä.

– Tarvitsemme lisää näkyvyyttä meille tärkeissä asioissa. Vain siten voimme parantaa kannatustamme. Hyvistä aloitteista ei ole hyötyä, jos tieto niistä ei leviä, Östman muistuttaa.

 

 

 

Ylös