Viiden euron korotus lapsilisään ei paikkaa lapsivähennystä

7.9.2017 klo 19:17 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvostelee hallitusta pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden verotuksen kiristämisestä. Poistuvan lapsivähennyksen mukana perhe menettää jopa 400 euroa vuodessa.

Essayah tarttui ensi vuoden alussa poistuvaan lapsivähennykseen eduskunnan syyskauden ensimmäisellä kyselytunnilla. Hän muistutti hallitusta lupauksesta, ettei kenenkään verotus kiristyisi ensi vuonna. Kuitenkin lapsivähennyksen poistumisen myötä pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden verotus kiristyy. Lapsivähennyksen merkitys on voinut olla jopa 400 euroa vuodessa.

Pieni- ja keskituloisten perheiden kohdalla verotus tulee kiristymään, koska verotuksen lapsivähennys poistuu. Hallitus ei halunnut jatkaa sitä

– Valtiovarainministeri Orpo totesi, että ensi vuonna kenenkään verotus ei tule nousemaan. Sehän ei pidä paikkaansa. Pieni- ja keskituloisten perheiden kohdalla verotus tulee kiristymään, koska verotuksen lapsivähennys poistuu. Hallitus ei halunnut jatkaa sitä, Essayah totesi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi kyselytunnilla, että lapsivähennys poistuu, mutta lapsilisään on tulossa 5 euron korotus.

Essayah laski, ettei se millään riitä korvaamaan menetettyä verovähennystä.

– Se (lapsilisän korotus) tarkoittaa esimerkiksi nelilapsisella perheellä 240:tä euroa vuodessa, kun samanaikaisesti lapsivähennyksen poisto vie yksinhuoltajaperheeltä 400 euroa vuodessa ja tappiota tulee 160 euroa.

– Tätäkö hallitus kutsuu pieni- ja keskituloisten lapsiperheitten tukemiseksi? On erittäin erittäin ikävää, että hallitus on korostanut sitä, että tämä budjetti olisi lapsimyönteinen, kun tämä ei sitä ole, Essayah kritisoi.

Ylös