Räsänen hallituksen alkoholilaista: Millä ihmeen perusteella te tätä kannatatte?

19.9.2017 klo 15:01 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen mukaan hallituksen alkoholilakiesityksen traagisimmat seuraukset ovat inhimilliset kustannukset. Alkoholikuolemat lisääntyisivät vuosittain 150:llä ja sairaalahoitojaksot 1500:lla. Poliiseja tarvittaisiin järjestysongelmien vuoksi lisää 170.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen pääsi puheenvuorolistalle ensimmäiseen kattaukseen, kun eduskunta aloitti hallituksen kiistellyn alkoholilain käsittelyn eduskunnassa.

Ajoissa puheenvuoronsa varannut Räsänen aikoo nokittaa hallituksen esityksen myös omalla lakialoitteella. Siinä hän ehdottaa, että alkoholilakia kiristettäisiin höllentämisen sijaan ja myös keskiolut siirrettäisiin Alkon myymälöihin.

Millä ihmeellä te arvoisat edustajatoverit tätä esitystä kannatatte?

Räsäsen mukaan jopa hallituksen esityksessä olevat perustelut ovat lain hyväksymistä vastaan.

–  Tämä on merkillinen paketti. 200 sivun esitys sisältää 60 sivua perusteluja sen puolesta, että tätä esitystä ei pitäisi säätää, Räsänen sanoo.

Alkoholilakiesityksessä todetaan muun muassa, että koska uudistuksella lisätään alkoholin kokonaiskulutusta, niin myös sen vaikutukset kansanterveydelle ovat negatiivisia.

– Millä ihmeellä te arvoisat edustajatoverit tätä esitystä kannatatte, Räsänen kysyy.

Hallituksen esityksen toteutuessa A-olut, lonkerot ja vahvemmat siiderit siirtyisivät Alkon 356 myymälästä 5500 kauppaan, kioskiin ja huoltamoille.

Esitystä on perusteltu sillä, että näin saadaan lisää verotuloja, mutta alkoholihaittojen aiheuttama kustannusten lisäys olisi vähintään samaa luokkaa. Traagisimmat olisivat inhimilliset kustannukset.

– Alkoholikuolemat lisääntyisivät vuosittain 150:llä ja sairaalahoitojaksot 1500:lla. Poliiseja tarvittaisiin lisää 170 henkilötyövuotta, Räsänen listaa.

Hän huomauttaa, että tälläkin hetkellä kustannuksia ja haittoja aiheuttavia riskitason juojia on puoli miljoonaa. Monet heistä pitävät itseään kohtuukäyttäjinä. Tämän lisäksi vähintään kerran kuukaudessa humalaan juovia on runsaat 600 000 – ja tämä ryhmä on vaarassa luisua riskikäyttäjiksi.

Humalajuomisen riskeille altistuvia suomalaisia on siis noin 1,2 miljoonaa.

– Vuodesta 2008 lähtien alkoholin kokonaiskulutus sekä haitat ja kuolleisuus ovat vähentyneet viiden perättäisen veronkorotuksen ja mainonnan rajoituksen ansiosta. Nyt ei pidä vaarantaa myönteistä kehityssuuntaa.

”Eikö historiasta ole opittu mitään?

Räsäsen mukaan historia osoittaa vääjäämättömästi, että alkoholihaitat lisääntyvät suorassa suhteessa kokonaiskulutukseen.

Esimerkiksi keskioluen vapauttaminen vähittäismyyntiin 1969 ei vähentänyt väkevien juomista, millä sitä perusteltiin, vaan se lisäsi kokonaiskulutusta ja haittoja.

Kun Vanhasen hallitus vuonna 2003 päätti alentaa alkoholiveroa noin 30 prosenttia, esityksen perusteluissa arvioitiin alkoholikuolemien lisääntyvän 600:lla.

– Ennuste valitettavasti toteutui, Räsänen muistuttaa.

 

Ylös