Kansanedustaja Sari Tanus haluaa anniskeluravintoloihin lisää alkoholittomia juomia

19.9.2017 klo 15:50 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus on tehnyt lakialoitteen, jossa hän esittää ravintoloihin lisää alkoholittomia juomavaihtoehtoja.

Tänään jättämässään lakialoitteessa Tanus esittää, että anniskelupaikassa pitäisi tarjota myös riittävä määrä alkoholittomia juomia.

– Tällä hetkellä alkoholilaissa ei ole tarkemmin määritelty, minkälaisia alkoholittomia juomia tulee olla saatavilla anniskelupaikoissa. Tästä johtuen tarjonta rajoittuu vielä liian usein pelkästään virvoitusjuomiin ja kahviin, Tanus perustelee.

Ajoneuvolla liikkuminen, työ, raskaus, jokin lääkitys tai sairaus eivät sovi yhteen alkoholin käytön kanssa, minkä vuoksi halutaan alkoholiton vaihtoehto

Hän esittää alkoholilakia muutettavaksi siten, että anniskelupaikalla myydyistä alkoholituoteryhmistä, kuten panimotuotteisiin kuuluvasta oluesta, siideristä ja long drinkistä ja viinien tuoteryhmään kuuluvasta puna-, valko- ja kuohuviinstä, pitäisi olla saatavilla myös alkoholiton vaihtoehto.

Tanus muistuttaa, että ajoneuvolla liikkuminen, työ, raskaus, jokin lääkitys tai sairaus eivät sovi yhteen alkoholin käytön kanssa, minkä vuoksi halutaan alkoholiton vaihtoehto.

–  Toiset haluavat ajoittaa alkoholipitoisten juomien nauttimisen vain tiettyihin erityistilanteisiin, rajoittaa alkoholin kulutustaan tai olla vain tukemassa toista, jolle alkoholijuomat ovat kehkeytymässä ongelmaksi. Saatavuus lisää kysyntää alkoholittomienkin juomien suhteen, Tanus perustelee.

Tanuksen mukaan alkoholin kulutusta ohjaamalla voidaan ehkäistä alkoholipitoisista aineista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Aloitteen tarkoituksena on varmistaa alkoholittomien tuotteiden vähimmäistarjonnan riittävä kattavuus ja laadukkuus.

Tanus korostaa, että tarkoitus ei ole aiheuttaa kohtuuttomia lisävaatimuksia anniskelupaikkojen  omistajille.

 

Ylös