Sven Grankulla, Luoto: ”50-vuotiaalla on paljon unelmia”

24.9.2017 klo 09:37 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kun Sven Grankulla lähti kuntavaaleihin kotikunnassaan Luodossa 2004, meni hän viimeisenä sisään. Seuraavissa vaaleissa hän olikin jo koko kunnan ääniharava. Nyt 50 vuotta täyttävä pitää taukoa ja on ainakin jonkin aikaa pois kuntapolitiikasta.

Politiikka kiinnosti Sven Grankullaa jo nuorena. Oli kunnia-asia opetella ministerien nimet ja salkkujaot ulkoa.

Kun häntä pyydettiin ensi kerran ehdokkaaksi, oli vastaus kielteinen – vaikka olisi kiinnostanut kovasti lähteä. Oli tullut luvattua vaimolle. Sinnikkäät pyytäjät kuitenkin puhuivat vaimon puolelleen.

Grankulla istui reilut 12 vuotta Luodon kunnanvaltuustossa. 2004 Grankulla pääsi viimeisenä sisään valtuustoon, mutta 2008 vaaleissa hän oli jo koko Luodon kunnan ääniharava.

– Tunsin valtuustossa olevani oikealla paikalla.

Hän toimi 2009–17 myös kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Uudella valtuustokaudella Grankullan eno Peter Östman valittiin valtuuston puheenjohtajaksi.

Syyskuussa tuli täyteen 50 vuotta. Miltä nyt tuntuu?

– Aikoja sitten huomasin, etteivät viis- ja kuuskymppissynttärit olekaan niin dramaattisia. Ikää tulee päivä kerrallaan. Ihme kyllä olen täynnä intoa ja energiaa, ja hyvässä kunnossa, Grankulla vastaa.

Viime talvena näytti siltä, että liika on liikaa teräsmiehellekin. Kun johtaa ja hoitaa myynnin perustamassaan ja reippaasti kasvaneessa teräsyrityksessä, vetää Luodon kunnanvaltuustoa, osallistuu Pietarsaaren sosiaali- ja terveyslautakuntaan, toimii Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksessa ja seurakunnassa, ja on myös aviomies, isä ja isoisä, ja lisäksi vielä mahdottoman kilpailuhenkinen, niin yleensä jokin paikka oireilee.

Rytmihäiriöt pakottivat arvioimaan ajankäyttöä. Hän päätti luopua kuntapolitiikasta – ainakin hetkeksi. Kun uusi valtuusto kokoontui, tuli hassu olo: enää ei tarvinnut lähteä.

Haluan olla vaimoni ja lasten kanssa enemmän, kun siihen nyt on aikaa. Vaimon tuki on ollut korvaamatonta elämässäni. Lähetystyö on lähellä sydäntä, sekä ystävyysseurakunnat rajan takana Karjalassa. Haluaisin oppia venäjän kielen.

Onko viiskymppisellä unelmia?

– On, todellakin. Haluan olla vaimoni ja lasten kanssa enemmän, kun siihen nyt on aikaa. Vaimon tuki on ollut korvaamatonta elämässäni. Lähetystyö on lähellä sydäntä, sekä ystävyysseurakunnat rajan takana Karjalassa. Haluaisin oppia venäjän kielen.

– Olen aloittanut trumpetin soiton kuivaharjoittelun! Olen vuosia uhannut hankkia trumpetin. Nyt se on tilattu.

Perhe ennustaa, että trumpetinsoittajan on harjoiteltava muualla.

– Ehkä menen mökille saareen. Mutta keikka on jo tiedossa, sillä nuorempi poika kysyi, voinko soittaa hänen häissään. Tyttöystävää hänellä ei vielä ole, joten jonkin verran jää harjoitusaikaa.

Sven Grankulla

• 50-vuotias toimitusjohtaja (STH-Steel)
• 5 lapsen isä, 5 lapsenlapsen moffa
• asuu Luodossa vaimonsa ja kahden nuorimman lapsensa kanssa
•  kunnanvaltuutettu 2005–17, valtuuston puheenjohtaja 2009–17

 

 

 

 

Ylös