EHYT ry: Viron viinaralli merkittävässä laskussa, ei perustetta prosenttirajan nostolle

27.9.2017 klo 08:38 Politiikka KD Lehti

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan kaupoissa myytävien juomien prosenttirajan nostolle Suomessa ei löydy perustetta viinarallista, sillä se on tuoreen tilaston mukaan reippaassa laskussa.

Suomen alkoholilain uudistuksen yhtenä perusteena mainitaan usein matkustajatuonti Virosta: lain toivotaan hillitsevän viinarallia. Matkustajatuonti Virosta on kuitenkin tuoreen tilaston (THL) mukaan reippaassa laskussa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan kaupoissa myytävien juomien prosenttirajan nostolle Suomessa ei löydy perustetta viinarallista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen selvityksen  mukaan alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 13,8 prosenttia syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välillä edelliseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Luku kuvaa sitä, kun tuonti on muunnettu sataprosenttiseksi alkoholiksi.

THL:n tuoreen selvityksen  mukaan alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 13,8 prosenttia syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välillä edelliseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Matkustajatuonti on laskussa, vaikka Liikenneviraston tietojen mukaan matkustajamäärä Suomesta Viroon kasvoi 4,2 prosenttia tammi-kesäkuussa 2017 viime vuoden vastaavasta ajasta.

– Alkoholijuomien matkustajatuonti on laskenut reippaasti, vaikka Viroon matkustetaan entistä enemmän. Viron vetovoima on muussakin kuin halvassa alkoholissa, sanoo EHYT ry:n erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen.

Viron hallitus on jo nostanut alkoholiveroa.Tämä näkyy vähitellen niin oluiden kuin muidenkin mietojen alkoholijuomien hinnoissa. Viron alkoholijuomien veronkorotukset jatkuvat vuoteen 2020 asti.

– Viron viinaralli ei ole kestävä peruste sille, että  kaupassa myytävien juomien prosenttirajaa aiotaan nostaa alkoholilain uudistuksessa. Matkustajatuonti vähenee, koska Virossa tehdään vastuullisia alkoholipoliittisia uudistuksia, sanoo Tenkanen.

Ylös