Kansanedustaja Sari Tanus kolumnissaan: Mitä kuuluu?

29.9.2017 klo 16:30 Kolumnit Sari Tanus

Mitä kuuluu? Kuinka voit? Kuinka päiväsi on mennyt? Onko sinulla ystäviä vai ovatko kaikki tuttavasi ja sukulaisesi kaukana?

Tavallisia kysymyksiä kenelle tahansa esitettäväksi. Mietipä, kuinka usein esität niitä työkaverille, naapurille, pihassa leikkivälle lapselle tai koulusta palaavalle nuorelle? Kuinka usein puhelimessa kyselet näitä?

Tutkimuksessa on mukana lähes 400 yli 65-vuotiasta, joilla on puutteita terveydessä tai hyvinvoinnissa. Näiden joukossa jatkuvasti tai melko usein yksinäisyyttä kokevia oli yli kolme kertaa enemmän kuin muiden samanikäisten suomalaisten joukossa. Heikko taloudellinen tilanne syventää yksinäisyyttä, syö itsetuntoa ja johtaa usein syrjäytymiseen.

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon yksinäisiä lähimmän neliökilometrin alueella voi olla ja kuinka voisit olla poistamassa yksinäisyyttä?

Yksinäisyys on paljon kipeämpi ja laajempi ongelma, kuin monet ymmärtävät. Se koskettaa kaikkia ikäluokkia. On sanottu, että se on tappavampi kuin monet kansantaudeistamme.

Yksin asuvien ja palveluita paljon tarvitsevien senioreiden keskuudessa yksinäisyys on oletettuakin kipeämpi ongelma. Yksinäisyyden määrä yllätti myös Promeq-tutkimushankkeessa ikäihmisiä tutkivan Kati Närhen Jyväskylän yliopistosta. Tutkimuksessa on mukana lähes 400 yli 65-vuotiasta, joilla on puutteita terveydessä tai hyvinvoinnissa. Näiden joukossa jatkuvasti tai melko usein yksinäisyyttä kokevia oli yli kolme kertaa enemmän kuin muiden samanikäisten suomalaisten joukossa. Heikko taloudellinen tilanne syventää yksinäisyyttä, syö itsetuntoa ja johtaa usein syrjäytymiseen.

Tavataan toisia, tuuletutaan, liikutaan. Viedään senioreille tietoa toimintamahdollisuuksista, palveluista ja vaikkapa kulttuuririennoista ja retkistä.

Haastan jokaisen lukijan lähtemään liikkeelle, kohteena vaikkapa ensin naapurit ja lähisukulaiset. Muutama kysymys ja valoa päivään! Kestävää lähimmäisyyttä, inhimillisellä otteella yksinäisyyttä nujertamaan.

 

Ylös