Sari Essayah’n kolumni: ”Mikä on ihminen…”

22.10.2017 klo 10:55 Kolumnit Sari Essayah

Ajatushautomo Kompassi järjesti mielenkiintoisen tulevaisuus-seminaarin uuden tekniikan eettisistä haasteista. Keskiössä oli pohdinta tekoälyn ja tutkimuksen luomasta paineesta ihmiskuvalle. Sci-fi-elokuvissa ja tieteiskirjallisuudessa varoitellaan robottien ja androidien ylivallasta – että ihmisen luomus saattaisi orjuuttaa luojansa. Entä kun bakteerien, kasvien, eläinten ja ihmisten perimää sekoitetaan keskenään ja muutetaan? Me poliitikot pohdimme, tarvitaanko uutta lainsäädäntöä asettamaan rajoja.

Kristillisdemokraattisten arvojen perusta on kristillinen ihmiskuva. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja korvaamaton yksilö, arvokas sellaisenaan ilman suorituksia tai saavutuksia. Politiikan keskiössä on yksilön ihmisarvon kunnioitus hedelmöityksestä alkaen aina luonnolliseen kuolemaan asti. Ihmisalkio ei ole varaosa-tehdas petrimaljassa tai elämä lopetettavissa kognitiivisten taitojen puuttuessa tai hävitessä.

Vaihtoehtobudjetissamme ajamme lapsiperheiden ja eläkeläisten tilanteen helpottamista, työllisyyden ja yrittäjyyden tukemista, sisäisen turvallisuuden parantamista ja toimivia vanhuspalveluita. Lainsäädännössä puolustamme edelleen lapsen oikeutta sekä isään että äitiin ja haluamme hyvää saattohoitoa, emme eutanasiaa.

Tuore periaateohjelmamme linjaa, että ihmisarvon tunnustaminen päätöksenteossa tarkoittaa perustarpeiden ruuan, asumisen, hoivan, terveydenhuollon, koulutuksen ja turvallisen elinympäristön sekä itsensä toteuttamisen mahdollistamista jokaiselle.

Kun katson eduskunnan syksyn työlistaa, kristillisestä ihmiskuvasta lähtevä ideologia jalkautuu konkreettisiksi poliittisiksi toimiksi. Vaihtoehtobudjetissamme ajamme lapsiperheiden ja eläkeläisten tilanteen helpottamista, työllisyyden ja yrittäjyyden tukemista, sisäisen turvallisuuden parantamista ja toimivia vanhuspalveluita. Lainsäädännössä puolustamme edelleen lapsen oikeutta sekä isään että äitiin ja haluamme hyvää saattohoitoa, emme eutanasiaa.

Tekoälyn keksijät ja tutkijat ovat todenneet, että suurimpia ratkaisemattomia ongelmia on tietoisuuden kehittäminen. ”Tekoäly ei mallinna teologisen ihmiskäsityksen olennaisia osia: moraalia, empatiaa, uskoa, rakkautta, itsensä ylittämistä”, todettiin seminaarissakin.  Psalmin kirjoittaja pohti ”mikä on ihminen…” ja tuli ilmentäneeksi ihmisyyden kyvyn tietoisuuteen omasta itsestään ja sen rajallisuudesta Luojaansa nähden. Muistetaan tämä!

Ylös