Puheenjohtaja Sari Essayah kolumnissaan: Sallitaan lasten tulla…

29.9.2017 klo 08:23 Kolumnit Sari Essayah

Opetushallitus uudisti päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelman, jonka katsomuskasvatusosion tulkinnat ovat joissain kunnissa nostattaneet keskustelua.  Kädenvääntöä on käyty lähinnä siitä, miten varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjattua ”uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta”-linjausta tulisi toteuttaa.

Ääritulkinnoissa varhaiskasvatuksen ja seurakuntien lapsityön vuosikymmenten mittainen yhteistyö on oltu lopettamassa ja juhlapyhien kuten joulun ja pääsiäisen vietto rajaamassa ”uskonnottomiksi”. Ruokarukous on monin paikoin vaihtunut loruun jo ennen näitä linjauksia.

Suvaitsevaisuuden ja neutraliteetin nimissä lapsilta ei saa viedä oikeutta positiiviseen uskonnonvapauteen ja omien kulttuuristen juurien tuntemiseen, sillä muuten se johtaa vain yhteiskunnan yhä suurempaan polarisaatioon.

Mitä uusi varhaiskasvatussuunnitelma siis linjaa katsomuskasvatuksesta ja miten sitä tulisi soveltaa? Uusi varhaiskasvatussuunnitelma antaa kunnille vapauden päättää, tehdäänkö kirkon lapsityön kanssa yhteistyötä. Siinä painotetaan kulttuurikasvatusta ja omien juurien tuntemista sekä erilaisten kulttuurien ymmärtämistä. Tärkeää on, että yhteistyö rakentuu päiväkodin tarpeita sekä vanhempien toiveita kunnioittaen. KD:n kuntapäättäjien valppaudella ja rakentavalla yhteistyöllä virkamiesten ylilyöntejä onkin jo saatu torjuttua.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on useampaan kertaan linjannut, että kulttuuriimme kuuluva juhlatilaisuus voi sisältää uskonnollista alkuperää olevia traditioita esimerkiksi Suvivirren, Enkeli taivaan tai joulukuvaelman. Jumalanpalvelus, uskonnollinen aamunavaus ja rukous uskonnonharjoittamisena edellyttävät sen sijaan vanhempien lupaa ja rinnakkaisohjelmaa.

Suvaitsevaisuuden ja neutraliteetin nimissä lapsilta ei saa viedä oikeutta positiiviseen uskonnonvapauteen ja omien kulttuuristen juurien tuntemiseen, sillä muuten se johtaa vain yhteiskunnan yhä suurempaan polarisaatioon. Sen sijaan uskonnollinen lukutaito ja vieraiden kulttuurien ymmärrys rakentuvat omien juurien tuntemiseen ja toisten, eri tavoin ajattelevien ja uskovien ymmärtämiseen. Näköjään Jeesuksen ojennus ”Sallikaa lasten tulla…” sopii tämänkin ajan tärkeileville aikuisille.

Ylös