Sari Tanus huolestui lastensuojelun tilasta-huostaanottojen määrä on tuplaantunut 2000-luvulla

5.10.2017 klo 17:13 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus on huolissaan lastensuojelun tilasta. Huostaanottojen määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla ja erityisesti kiireellisten sijoitusten määrä on kasvussa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kiinnitti eduskunnan huomion lastensuojelun tilaan. Eduskunnan torstaisella kyselytunnilla Tanus muistutti, että huostaanottojen määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla ja erityisesti kiireellisesti sijoitettujen nuorten määrä on kasvussa.

Suurissa kaupungeissa on lasten ja nuorten kiireellisten sijoitusten määrissä kasvua useita kymmeniä prosentteja.

– Esimerkiksi Helsingissä näitä tapauksia kertyy vuodessa 500, Tanus huomautti.

Lastensuojelutoimenpiteiden taustalla ovat yleisimmin vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat

Hän muistutti, että lastensuojelutoimenpiteiden taustalta löytyy vanhempien uupumusta ja heikkoa taloudellista tilannetta, mutta pääasialliset syyt ovat päihde- ja mielenterveysongelmat ja niihin liittyvä perheväkivalta.

Tanus kysyi, kuinka hallitus aikoo edistää ennaltaehkäisevän avun tarjoamista lastensuojelun piiriiin kuuluville perheille.

Ministeri Annika Saarikko piti Tanuksen kysymystä erittäin tärkeänä ja ongelmaa valitettavan laajana. Hänen mukaansa esimerkiksi perheväkivallasta johtuviin ongelmiin on vastattu lisäämällä turvakotipaikkojen määrää.

– Se on perheen etu, hän totesi.

Hallitus on myös tehnyt laajan reformin, jossa lastensuojelun palveluja on kehitetty ennaltaehkäisevään suuntaan.

– Tämä kysymys on siksikin monimutkainen, että kuntien päätäntävallassa on resursointi siitä, miten sosiaalityö järjestetään, ja siksi moniammatillinen osaaminen sosiaalityön ympärillä on erityisen tärkeää, Saarikko sanoi.

Ylös