Espanjan perustuslakituomioistuin määräsi Katalonian parlamentin peruuttamaan istuntonsa

6.10.2017 klo 07:40 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Katalonian parlamentti määrättiin perumaan ensi maanantain istuntonsa. Lisäksi Sabadell-pankki kertoi siirtävänsä kotipaikkansa pois Kataloniasta.

Espanjan perustuslakituomioistuin määräsi torstaina Katalonian parlamentin perumaan ensi maanantain istuntonsa. Parlamentin on odotettu antavan maanantain istunnossa Katalonian itsenäistymisjulistuksen.

El Pais -lehti kertoi, että perustuslakituomioistuin käsitteli asiaa sosialistipuolue PSOE:n Katalonian-haaran pyynnöstä. Katalonian PSOE vastustaa itsenäistymisjulistusta.

Espanjan hallitus ilmoitti keskiviikkona, että se kieltäytyy neuvottelemasta Katalonian johdon kanssa alueen itsenäistymispyrkimyksistä. Hallituksen mukaan se ei neuvottele lainkaan, ennen kuin Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont hylkää itsenäistymispyrkimykset.

Espanjan keskushallinto ja perustuslakituomioistuin julistivat itsenäisyysäänestyksen perustuslain vastaiseksi jo ennen äänestystä.

Katalonian aluehallinnon mukaan 42 prosenttia äänioikeutetuista äänesti sunnuntaina itsenäisyyskansanäänestyksessä Espanjan poliisivoimien väkivaltaisesta vastustuksesta huolimatta. Aluehallinnon mukaan 90 prosenttia äänestäneistä kannatti itsenäisyyttä. Tulos on roimasti yläkanttiin mielipidetiedusteluihin nähden.

Espanjan keskushallinto ja perustuslakituomioistuin julistivat itsenäisyysäänestyksen perustuslain vastaiseksi jo ennen äänestystä.

Myös talousrintamalla Kataloniassa kuultiin torstaina huonoja uutisia, kun Espanjan viidenneksi suurin pankki Sabadell kertoi siirtävänsä juridisen kotipaikkansa pois Kataloniasta.

Pankki kertoi käynnistävänsä perjantaina toimet kotipaikan siirtämiseksi itäespanjalaiseen Alicanten kaupunkiin. Sabadellin pääkonttoria ei kuitenkaan olla siirtämässä pois Barcelonasta.
Pankin osakekurssi on tällä viikolla pudonnut rajusti Katalonian itsenäistymisaikeiden takia.

Sabadellin lailla myös Espanjan kolmanneksi suurimman pankin CaixaBankin kerrottiin myös pohtivan kotipaikkansa siirtoa pois Barcelonasta. Caixabankin kerrottiin olevan huolissaan itsenäistymishankkeen mahdollisesti aiheuttamista levottomuuksista.

CaixaBank on Katalonian suurin pankki ja Sabadell alueen toiseksi suurin.

Lähde: STT-AFP
Ylös