Koulujen sisäilmaan haetaan parannusta suomalaispilotissa

11.10.2017 klo 09:13 Politiikka KD Lehti

Suomalaiskouluja haetaan nyt mukaan ensi syksynä alkavaan kokeiluun, jossa paneudutaan sisäilman parantamiseen. VTT-vetoinen eurooppalaishanke tähtää terveellisempään ympäristöön.

VTT koordinoi terveellisempään ja turvallisempaan ympäristöön ja sitä kautta parempaan elämänlaatuun tähtäävää eurooppalaista ESTABLISH-hanketta, jonka Suomen pilotti toteutetaan kouluympäristössä.

Suomalaiskouluja haetaan nyt mukaan ensi syksynä alkavaan kokeiluun, jossa paneudutaan sisäilman parantamiseen

Projektissa luodaan uudenlaisia personoituja sovelluksia ja palveluja käyttäjille yhdistämällä henkilökohtaisia fysiologisia mittauksia ja antureilta saatavaa tietoa sisä- ja ulkoilman laadusta.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy toteuttaa pilotin yhdessä suomalaisten yritysten, Inspector Sec Oy:n, Bigdatapump Oy:n ja UniqAir Oy:n, kanssa. Tavoitteena on saada tietoa sisäilman laadun vaikutuksista oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin sekä sisäilman laadun mittaamisesta luotettavasti.

– Koulut pääsevät vaikuttamaan myös siihen, millaisia tulevaisuuden ratkaisuja sisäilman laadun määrittämiseksi ja tiedon hyödyntämiseksi kehitetään esimerkiksi erilaisten digitaalisten palvelujen muodossa, projektipäällikkö Kaisa Vehmas VTT:ltä kertoo.

Pilotissa kerätään tietoa sisäilman laadusta erilaisilla antureilla, joita asennetaan luokkahuoneisiin.

Pilotin aikana opettajille annetaan käyttöön rannetietokoneet henkilön fysiologisen tiedon keräämiseksi. He voivat myös antaa mobiilisovelluksen avulla palautetta siitä, millaiseksi he itse kokevat sisäilman laadun ja oman hyvinvointinsa.

Kokeilun toisessa vaiheessa opettajille jaetaan mobiilisovelluksen avulla toimintaympäristöön ja omaan hyvinvointiin liittyvää tietoa.

 

Ylös