Puola ja populismin nousu

13.10.2017 klo 13:08 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Puola on ollut ulkomaisten investointien määrässä mitattuna yksi Euroopan houkuttelevimmista kohteista. Oikeistopopulistit menestyvät nyt Puolassa. Kirjoittaja pohtii, mikä mahtaa olla taustalla.

Puola on näkynyt Suomenkin mediassa runsaasti viime aikoina. Hallitsevalla oikeistopopulistisella PiS (Laki ja oikeus) -puolueella on parlamentissa yli puolet paikoista (234/460), minkä turvin se pyrkii viemään läpi hyvinkin kiistanalaisia muutoksia. Mikä tässä on taustalla?

Sosialismin romahtamisen jälkeen vuodesta 1989 Puola on ollut itäisen Keski-Euroopan mallioppilas, kun alueen maat ovat siirtyneet kohti markkinataloutta.

Suorien ulkomaisten investointien määrässä mitattuna Puola on ollut yksi Euroopan houkuttelevimmista investointikohteista. Tätä kehitystä tuki Puolaa 2007-2015 johtanut keskustaoikeistolainen hallitus.

Kirjoittaja Ester Laato

Talouskasvun tuoma hyvinvointi ei kuitenkaan jakautunut tasaisesti Länsi- ja Itä-Puolan välillä. Jakolinja heijasteli pitkään myös ideologisia näkemyseroja – itää rikkaammassa lännessä kannatettiin liberaaleja eurooppamyönteisiä puolueita, kun taas idässä oikeistopopulisteja, erityisesti PiS:iä. Vuoden 2015 vaaleissa pakka meni sekaisin ensimmäistä kertaa, kun PiS voitti myös lännessä asuvien nuorten ja korkeasti koulutettujen keskuudessa. Monet heistä olivat menettäneet luottamuksensa hallitukseen, kun oma elintaso ei vastannutkaan odotuksia.

Puola oli siirtynyt vauhdilla markkinatalouteen, jota ei voinut kutsua sosiaaliseksi. Monet olivat uupuneet tekemään pitkää päivää olemattomilla työehdoilla. Toisaalta monelta, erityisesti nuorelta, puuttui työpaikka. PiS kampanjoikin 2015 vaaleissa voimakkaasti eri epäkohtia vastaan lupaamalla vähimmäispalkan nostoa ja erilaisia sosiaalisia etuuksia.

Monelle äänestäjälle on sittemmin tullut yllätyksenä, miten voimakkaasti PiS on hyökännyt mediaa, poliittista järjestelmää sekä oikeuslaitosta kohtaan, koska tästä ei ollut puhetta ennen vaaleja.

Kampanja onnistui ja PiS voitti vaalit (37.58 % äänistä). Monelle äänestäjälle on sittemmin tullut yllätyksenä, miten voimakkaasti PiS on hyökännyt mediaa, poliittista järjestelmää sekä oikeuslaitosta kohtaan, koska tästä ei ollut puhetta ennen vaaleja.

PiS on säilyttänyt kannatuksensa, koska se on samanaikaisesti toteuttanut lupauksiaan sosiaalisista etuuksista. PiS:n harjoittama politiikka, jolla on myös voimakas maahanmuuttokriittinen sävy, on saanut tilanteeseen tyytymättömän väestönosan lähtemään kaduille. Puolassa on ollut hyvin vahva avoimen protestoinnin perinne, joten kymmenien tuhansien osallistujien mielenosoitukset eivät varmasti ole harvinaisia tulevaisuudessakaan.

Puolan talouskasvu näkyy myös Varsovan siluetissa.

Teksti: Ester Laato
kirjoittaja on KD Nuorten hallituksen jäsen
Ylös