Sosiaaliturva on liian kankea-KD:n Sari Essayah’n mukaan työtuloja, sosiaalietuuksia ja verotusta pitäisi yhteensovittaa joustavammin

26.10.2017 klo 15:16 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan poliitikkojen on löydettävä uusia ratkaisuja, sillä sosiaaliturva ja eläketurva ei voi perustua pelkästään kokoaikatyön varaan. Työssäkäyvien köyhien kasvava luokka tarvitsee puolestaan toimenpiteitä, joilla mahdollistetaan, että palkalla voisi tulla toimeen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että työn ja työelämän muutokset haastavat nykyisen, kokoaikatyölle ja täystyöllisyyden varaan rakennetun sosiaaliturvan.

Erityisesti muutokset haastavat pohjoismaat, joissa on totuttu tiettyyn sosiaali- ja terveydenhuollon tasoon.

– Muutokset ovat tulleet päättäjillekin ikäänkuin annettuina, Essayah sanoo.

Essayah’n mukaan poliitikkojen on löydettävä uusia ratkaisuja, sillä sosiaaliturva ja eläketurva ei voi perustua pelkästään kokoaikatyön varaan. Työssäkäyvien köyhien kasvava luokka tarvitsee puolestaan toimenpiteitä, joilla mahdollistetaan, että palkalla voisi tulla toimeen.

Mikäli suojaosa ylittyy muutamalla kymmenellä sentillä, voi sosiaalietuus pienentyä vastaavasti kymmenillä euroilla. Tämä ei ole kenenkään oma syy vaan systeemin vika

Eduskunnan kansalaisinfossa järjestetyssä työssäkäyvien köyhyysongelmaa luotaavassa seminaarissa vallitsi laaja konsensus, että jonkinlainen perustulomalli tarvitaan takaamaan toimeentuloa ja purkamaan byrokratia- ja kannustinloukkuja.

Tällä hetkellä käynnissä on hallituksen perustulokokeilu. Essayah’n pitää sitä ongelmallisena.

– Se ei ole sopiva, koska sitä ei voida kalleuden vuoksi toteuttaa laajemmalle ryhmälle, eikä se myöskään poista kannustinloukkuja, vaan siirtää niitä tulotasolla ylöspäin.

Kristillisdemokraatit ovat julkistaneet tällä vaalikaudella oman kannustava perusturva-mallin, jossa työtulot, sosiaalietuudet ja verotus voitaisiin yhteensovittaa. Essayah’n mukaan sen takaisi mahdollisuuden lisäansioihin ilman, että jokin sosiaalietuus kohtuuttomasti pienenee ja tilanne muuttuisi huonommaksi kuin ennen työn vastaanottamista.

Hän nostaa esimerkiksi työttömän suojaosan, 300 euroa, josta on muodostunut tietty kynnys, jota enemmän ei kannata tienata.

– Nythän on se tilanne, että mikäli suojaosa ylittyy muutamalla kymmenellä sentillä, voi sosiaalietuus pienentyä vastaavasti kymmenillä euroilla. Tämä ei ole kenenkään oma syy vaan systeemin vika, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja suhtautuu toiveikkaammin tulorekisteriin, joka pitäisi ottaa käyttöön 2019. Tulorekisterin avulla Kela tai työttömyyskassa saisi tiedot nopeasti käyttöönsä.

– Byrokratia vähenisi ja reaaliaikaisuus paranee eli ihmisiä ei jäisi enää tyhjän päälle ilman minkäänlaisia tuloja, Essayah arvioi.

Ylös