Sari Tanus: Postin toiminta vaarantaa reilun kilpailun ja kansalaisten tiedonsaannin

27.10.2017 klo 10:39 Politiikka Samuli Rissanen

Postilain uudistuksen tavoitteena oli kilpailun avaaminen postimarkkinoille, yksityisten toimijoiden aseman parantaminen, edullisemmat hinnat ja kuluttajien parempi palvelu.  – Nyt näyttää siltä, että Postin toiminnan vuoksi kuluttajien tilanne tulee päinvastoin huononemaan, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus arvioi.

Yksi merkittävistä alan yksityisistä toimijoista, Suomen suoramainonta, ilmoitti alkuviikosta lopettavansa lauantaijakelun Postin mainospuolen alihinnoittelun vaikutusten vuoksi.

Tämä vaikuttaa suoraan monien kaupunkilehtien toimintaan. Mainosten lauantaijakelun loppuminen merkitsee kaupunkilehdille merkittävää jakelukustannusten nousua. Se pakottaa osan kaupunkilehdistä karsimaan lauantain julkaisupäivän kokonaan pois ja siten vaarantaa lehden olemassaolon.

– Monille, joilla ei ole varaa tilata kalliita päivälehtiä, kaupunkilehdet voivat olla tärkein, jopa ainut tiedonlähde

– Tällä olisi erittäin merkittävä negatiivinen vaikutus median moniäänisyyteen ja kansalaisten tiedonsaantiin. Ikävät seuraukset näkyisivät myös media-alan työllisyydessä, Tanus sanoo.

Hänen muistuttaa, että paikalliset ja alueelliset kaupunkilehdet ovat erittäin tärkeä tiedonlähde ihmisille.

– Monille, joilla ei ole varaa tilata kalliita päivälehtiä, kaupunkilehdet voivat olla tärkein, jopa ainut tiedonlähde. Myös paikallisille yrityksille ja yhdistyksille kaupunkilehdet ovat olennainen osa viestintää, Tanus jatkaa.

Häntä huolettaa esimerkiksi se, miten hallitus aikoo varmistaa, ettei Postin toiminta vaaranna vaaranna kaupunkilehtien toimintamahdollisuuksia ja kansalaisille tärkeää viikonloppujakelua.

– Entä onko Postin toiminta hallituksen omistaja-ohjauksen mukaista? Miten hallitus aikoo varmistaa reilun kilpailun postin ja mainosten jakelussa, Tanus ihmettelee.

Hän aikoo jättää kysymykset kirjallisesti liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin vastattavaksi.

Ylös