Puhemiesvaltuuskunta vierailulla Kiinassa – innovaatiot ja vihreä teknologia kiinnostavat

7.11.2017 klo 08:10 Ulkomaat KD Lehti

Eduskunnan puhemies Maria Lohelan johtama valtuuskunta vierailee parhaillaan Kiinassa puhemies Zhang Dejiangin kutsusta. Kyse on vastavierailusta, sillä Kiinan kansankongressin puhemies oli kautta aikain ensimmäisellä Suomen vierailulla syyskuussa 2016.

Valtuuskunta tapasi maanantaina puhemies Zhangin lisäksi Kiinan pääministerin Li Keqiangin, kansankongressin varapuhemiehen Shen Yueyuen sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Fu Yingin.

Valtuuskunta on vastavierailulla. Kiinan kansankongressin puhemies oli kautta aikain ensimmäisellä Suomen vierailulla syyskuussa 2016.

Puhemies Zhangin tapaamisessa keskusteltiin kahdenvälisistä suhteista ja erityisesti parlamenttien välisestä yhteistyöstä. Puhemiehet totesivat aktiivisen vierailuvaihdon nostaneen suhteet uudelle tasolle. Keväällä maiden presidenttien hyväksymä kahdenvälinen kumppanuusjulistus tarjoaa mahdollisuuden suhteiden syventämiselle muun muassa investointien, infrastruktuurin, vihreän teknologian ja kaupungistumisen alalla.

Lohela nosti esille yhteistyön tiivistämisen erityisesti jätehuollon alalla. Hän toivoi myös, että maiden välinen oikeusalan yhteistyö edelleen laajentuisi. Zhang totesi, että kumppanuusjulistuksen myötä yhteistyötä on mahdollista syventää laajasti ja mainitsi esimerkkeinä innovaatiot ja vihreän teknologian. Kiinan mukaan myös maiden lainsäädäntöelimien tulisi tehdä työtä kumppanuusjulistuksen edistämiseksi.

Zhang totesi, että maiden välistä matkailua olisi mahdollisuus lisätä merkittävästi.

Zhang totesi, että maiden välistä matkailua olisi mahdollisuus lisätä merkittävästi. Hän myös toivoi, että Kiinassa olisi mahdollista nähdä enemmän suomalaisia elokuvia. Lisäksi Zhang kertoi Lohelalle Kiinan ajankohtaisesta tilanteesta Kiinan kommunistisen puolueen 19. puoluekokouksen jälkeen.

Pääministeri Lin tapaamisessa Lohela nosti erityisesti esille maiden väliset kauppasuhteet.  Vihreän teknologian, jätehuollon sekä ammatillisen koulutuksen alalla toivotaan uusia avauksia yhteistyössä.

Suorien lentoyhteyksien lisäämisen myötä olisi mahdollista vastata matkailualan suureen kysyntään. Lin mukaan yhteistyötä on tärkeää kehittää pitkäjänteisesti. Li totesi, että Suomi on johtava maa innovaatioissa ja vihreässä teknologiassa. Näiden lisäksi Li olisi valmis yhteistyön tiivistämiseen koulutuksessa.

Vierailun aikana puhemies Lohela puhuu Pekingissä kansainvälisen politiikan sekä oikeustieteen opiskelijoille China University of Political Science and Law -yliopistossa sekä tapaa paralympialaisten valmistelutoimikunnan johtoa. Ohjelma jatkuu tiistaina tapaamisella suomalais-kiinalaisen kauppakamarin jäsenyritysten kanssa sekä investointitapaamisella.

Lisäksi puhemies Lohela avaa suomen kielen laitoksen Tianjinin yliopistossa sekä tapaa Tianjinin kaupungin johtoa. Puhemiesvaltuuskunta vierailee myös Xianin kaupungissa tavaten muun muassa maakuntahallinnon johtoa.

Valtuuskuntaan kuuluvat Lohelan lisäksi kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok.), Antero Laukkanen (kd.) ja Ozan Yanar (vihr.) sekä puhemiehen puoliso Samppa Mattila.

 

 

Ylös