KD korvaisi hallituksen maksumiehiksi joutuneille lapsiperheille ja eläkeläisille suunnatut leikkaukset

15.11.2017 klo 15:28 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien budjettivaihtoehdon eduskunnalle esitellyt Peter Östman arvioi, että KD:n budjettivaihtoehto on maltillinen ja tasapainoinen sekä kansanterveyttä edistävä. KD kompensoisi erityisesti hallituksen politiikan maksumiehiksi joutuneille lapsiperheille ja vanhuksille suunnatut menoleikkaukset.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää yli 750 miljoonan euron edestä parannuksia hallituksen ensi vuoden talousarvioon. Omassa budjettivaihtoehdossaan KD haluaa kiinnittää erityisesti huomiota lapsiperheiden ja vanhusten asemaan.

– Nämä ryhmät ovat monella tapaa joutuneet hallituksen sopeutustoimien maksumiehiksi, Östman sanoo.

Hän muistutti eduskuntaa, että hedelmällisyysluku on tällä hetkellä 1,65 ja laskusuunnassa. Tämä johtaa Östmanin mukaan siihen, että ikärakenne vinoutuu ja ikäsidonnaiset menot kasvavat.

Perheiden tukemiseksi KD esittää esimerkiksi lapsivähennyksen säilyttämistä ja lapsilisän korotusta. Lisäksi puolue panostaisi ryhmäkokojen pienentämiseen ja opiskelevien vanhempien huoltajakorotukseen. KD nostaisi takuueläkettä ja kansaneläkettä sekä korottaisi lääkekorvauksia.

Verrattuna esimerkiksi vasemmisto-opposition budjettivaihtoehtoihin, KD:n esitys on kuitenkin maltillinen ja tasapainoinen eli ei lisää velkaantumista.

– On surullista, että hallituspuolueet pyrkivät samanaikaisesti keräämään populistisia irtopisteitä, tarjoamalla kansalle vahvempaa ja halvempaa alkoholia.

Östman muistutti, että talouden nousukaudesta huolimatta rahaa ei voi jakaa joka suuntaan.

– Siksi olemme pyrkineet tasapainoiseen esitykseen, jolla korjaamme pahimmat puutteet hallituksen esityksessä. Samalla olemme pyrkineet löytämään keinoja talouskasvun ja työllisyyden edellytysten parantamiseen, Östman kertasi.

Lisätuloja Kristillisdemokraatit hankkisivat erityisesti ihmisen terveydelle haitallisia tuotteita verottamalla, sokeriveron ja alkoholiveron lisäkorotuksen muodossa.

– On surullista, että hallituspuolueet pyrkivät samanaikaisesti keräämään populistisia irtopisteitä, tarjoamalla kansalle vahvempaa ja halvempaa alkoholia, Östman kritisoi.

 

Ylös