Päivi Räsänen haluaa influenssarokotteen reseptivapaaksi

17.11.2017 klo 08:02 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen esittää influenssarokotteen säätämistä reseptivapaaksi. Hän on jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Räsänen muistuttaa, että suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

– Rokote on paras suoja influenssaa vastaan, sillä se torjuu terveillä työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä, lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan, hän sanoo.

– Jos influenssarokotteet olisivat reseptivapaita, säästettäisiin lääkärien työaikaa, jota nyt kuluu rutiinitehtäviin.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssarokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskiryhmien osalta. Rokotettavia riskiryhmiä ovat kaikki 6-35 kuukauden ikäiset lapset, kaikki 65 vuotta täyttäneet ja sairautensa vuoksi suurentuneessa riskissä olevat. He saavat influenssarokotteen ilmaiseksi terveyskeskuksesta.

Tällä hetkellä riskiryhmiin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista, mutta sen ostamiseen tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti.

– Jos influenssarokotteet olisivat reseptivapaita, säästettäisiin lääkärien työaikaa, jota nyt kuluu rutiinitehtäviin. Farmaseutti voisi epäselvissä tapauksissa neuvoa asiakkaan lääkärin vastaanotolle, Räsänen esittää.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama tavallista flunssaa voimakkaampi hengitystiesairaus, jonka oireita ovat esimerkiksi nopeasti nouseva kuume, lihaskivut, päänsärky, väsymys ja kuiva yskä. Kausi-influenssaa esiintyy Suomessa keskitalvella, usein joulu-huhtikuun välisenä aikana.

Ylös